Uitgelicht

25 oktober 2016Tweede Kamer

GroenLinks blijft met veel vragen zitten over het kustpact dat het kabinet heeft gesloten met kustgemeentes, provincies en natuurorganisaties. Liesbeth van Tongeren stelt Kamervragen.

Van Tongeren: “In dit kustpact zitten meer gaten dan in een duin vol konijnen. Het pact is weliswaar beter dan wat de minister wilde, namelijk een einde aan het bouwverbod,  maar de kust is nog zeker niet veilig. Ik wil van de minister snel weten hoe zij ervoor zorgt dat het strand en de duinen beschermd blijven en we niet een kermis aan zee gaan krijgen. Afspraken op papier zijn mooi; een groene kust is mooier, geeft de natuur de ruimte en laat iedereen meegenieten.”

Van Tongeren stelt Kamervragen aan minister Schultz over de kwestie. Vóór het debat over de begroting van het ministerie van Infrastructuur en Milieu wil ze deze beantwoord zien.

GroenLinks is een petitie gestart tegen de bezuiniging van meer dan twee miljard euro die het kabinet wil doorvoeren op de zorg die mensen thuis krijgen. Volgens Tweede Kamerlid Linda Voortman dreigen mensen hun thuiszorg te verliezen als deze bezuinigingen doorgaan.

Linda Voortman: “De bezuinigingen die er aan komen zijn enorm en hebben afschuwelijke gevolgen. Mensen die nu nog zelfstandig thuis kunnen wonen dankzij de thuiszorg, dreigen hun zorg te verliezen. Zij worden de dupe van een kabinet dat liever kijkt naar de cijfers op de begroting dan naar de gezondheid van mensen.

De petitie is te tekenen op groenlinks.nl/zorg. GroenLinksers vragen de komende weken mensen in heel Nederland om te tekenen tegen de bezuinigingen. Zij doen dat huis aan huis en op andere drukke plekken. Linda Voortman verzamelt vandaag samen met campaigners van GroenLinks in Rotterdam op straat handtekeningen. Ook in veertig andere steden gaan GroenLinksers vandaag met de petitie de straat op. De petitie zal voor de behandeling van de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) in de Tweede Kamer aangeboden worden aan het kabinet.