24 maart 2020

Lijst ruimhartige compensatie n.a.v. uitblijven Marinierskazerne fractie GroenLinks

 

Teleurstelling, beschadigd vertrouwen en beschadigd imago

GroenLinks Vlissingen is zwaar teleurgesteld in het voorgenomen kabinetsbesluit.

Vlissingen staat voor “afspraak is afspraak”. Dit geldt ook voor de komst van de marinierskazerne naar Vlissingen. Het gelieg en gedraai heeft meer dan een jaar geduurd en de Haagse werkelijkheid is nog erger dan we konden vermoeden. GroenLinks Vlissingen is zwaar teleurgesteld in het voorgenomen kabinetsbesluit om de marinierskazerne niet in Vlissingen te stationeren.

De manier waarop de voorbereidingen voor het voorgenomen besluit plaatsvonden zijn bestuurlijk onfatsoenlijk. Staatssecretaris Visser vertelde de bestuurders van Vlissingen niet de waarheid en onderhandelde in het geheim met Gelderland. Dat is grensoverschrijdend en gaat te ver. En GroenLinks ziet dit als onbehoorlijk bestuur.

Door al deze negatieve ontwikkelingen ook breed uitgemeten in de media is vertrouwen en het imago van Vlissingen zwaar beschadigd.

  • Het vertrouwen is zwaar beschadigd het kabinet zal er alles aan moeten doen om dit te herstellen om tot een passende oplossing te komen. Dit keer geen loze beloftes maar een echte ruimhartige compensatie.
  • Financiële vereffening voor de al gemaakte kosten.
  • Schadeloosstelling van betrokken bedrijven en organisaties.
  • Financiële compensatie voor de gemiste economische spin off (periode van 50 jaar).

 

  • Het kabinet gaat een duurzame bijdrage leveren aan herstel van het beschadigde imago van Vlissingen.
  • Door ontwikkelen en verstevigen van Vlissingen toeristische stad aan Zee.
  • Groene technologische ontwikkelingen (aan zee) nationaal en internationaal stevig positioneren.
  • Infrastructuur/ bereikbaarheid (openbaar vervoer) verbeteren.

 

Ruimhartige compensatie voor Vlissingen en Zeeland

Vanaf het begin van de onderhandelingen werd gesteld dat de komst van een marinierskazerne een compensatie is voor het vertrek van rijksdiensten uit Zeeland. De situatie is nu 180 graden gedraaid. De marinierskazerne komt niet naar Vlissingen. Eerder vorig jaar was tijdens besprekingen van de Haagse defensienota gesproken om af te zien van de aanbesteding van de marinierskazerne in Vlissingen. En in te zetten op een multipurpose kazerne ter compensatie. Een multipurpose kazerne is geen volwaardige compensatie t.o.v. kennis en werkgelegenheid.

  • In Vlissingen is er een topsamenwerking voor offshore windenergie. Hierbij werken het onderwijs -o.a. VMBO, Scalda, HZ, universiteit Gent-, bedrijven en overheid. Samen aan onderzoek en innovatie. Deze bijzondere groene innovatieve samenwerking verder ondersteunen en uitbreiden en daarmee Zeeland en Vlissingen in de koploperpositie verstevigen en op de kaart zetten. Hiermee het werken / arbeid vergroenen en verjongen tevens van onze populatie.
  • Breder inzetten op wetenschappelijk onderwijs een universiteit (dependance) in Vlissingen vestigen.
  • Nationale en internationale bekendheid bewerkstelligen en/of vergroten.
  • Ondersteuning onderwijs bemiddeling stageplekken en bedrijven.
  • Ondersteuning en stimulering bedrijven die aansluiten bij de richting van de opleidingen.

 

Eenheid vormen uitstralen

De Vlissingse en Zeeuwse belangen en de compensatie die Vlissingen en Zeeland verdient moeten duidelijk worden gemaakt aan Den Haag. GroenLinks wil dat Vlissingen niet nog meer tekort wordt gedaan.

  • De onderhandelaars en vertegenwoordigers van de gemeente Vlissingen, de provincie Zeeland en het Waterschap moeten nu gezamenlijk verder optrekken.
  • We vragen de Vlissingse onderhandelaars om tijdens de besprekingen het Vlissings belang met een uitstraling naar Zeeland nadrukkelijk onder de aandacht te houden.
  • De raad met regelmaat informeren over de inhoud en vorderingen van de onderhandelingen.

 

Vlissingen artikel 12 gemeente

Besluiten uit het verleden hebben ons in grote problemen gebracht waar we nu nog steeds heel veel last van hebben. Een pijnlijk voorbeeld is de aankoop van het Scheldekwartier. Hiervoor hebben destijds het Rijk en de Provincie deze onverantwoorde aankoop van industrieel gebied in de binnenstad gestimuleerd. Vlissingen is daardoor onevenredig zwaar getroffen. We hebben hierin samen fouten gemaakt, dus moeten we samen voor de gevolgen opdraaien en niet alleen de gemeente Vlissingen. Mede hierdoor staat Vlissingen onder financieel toezicht en is een artikel 12 gemeente. Vlissingen kan niet nog meer nadelige gevolgen dragen en verantwoorden naar de inwoners.

  • · De Vlissingse onderhandelaars nemen vooraf de risico’s en voor/ nadelen van artikel 12 voor Vlissingen mee in de voorbereiding.

 

Fractie GroenLinks Vlissingen

Jeroen Portier en Gorana Kordis