GroenLinks vindt 2013 een heel bijzonder jaar. Het kan niet anders dat we hierbij dan denken aan de declaratiekwestie: volgens ons één van de dieptepunten van Vlissingen. We kennen echter ook bijzondere hoogtepunten, zoals Sail De Ruyter, Colours By The Sea, Groene Ster Vlissingen die nu in de landelijke zaalvoetbaltop speelt. Lees de bijdrage aan de Algemene Beschouwingen van fractievoorzitter Alex Soplantila. [Foto: Gerdi de Nooij]
Vlissingen, 7 november 2013
Voorzitter, dames en heren,GroenLinks vindt 2013 een heel bijzonder jaar. Het kan niet anders dat we hierbij dan denken aan de declaratiekwestie: volgens ons één van de dieptepunten van Vlissingen. We kennen echter ook bijzondere hoogtepunten, zoals Sail De Ruyter, Colours By The Sea, Groene Ster Vlissingen die nu in de landelijke zaalvoetbaltop speelt.
We zijn echter hier voor de begrotingsbehandeling van 2014 en een beschouwen van de jaren daarna. Over de financiële situatie maken we ons zorgen en o.i. velen met ons. Mede door de wereldwijde economische crisis staan we er niet goed voor. Vooral het grote project Het Scheldekwartier is momenteel als een molensteen om onze nek. Daarom dat er nu sprake is van een aantal bezuinigingsoperaties: 10 miljoen, 3 miljoen, 7 miljoen. En het ziet er nog niet naar uit dat we binnenkort uit de problemen zijn.
Eergisteren het bericht dat Delta minder dividend gaat uitkeren. Dat scheelt ons circa 1,15 miljoen. Hoe moeten we nu in twee dagen tijd de reeds opgestelde begroting aanpassen? Of is het gewoon een rondpompen van dit geld (dat we mislopen) via de energierekening, via de Provincie, via de gemeente… Ach, de burgers betalen toch wel…? Als energiecontracten aflopen, kunnen bedrijven toch kiezen voor goedkope buitenlandse groene energie? Dus we denken dat Delta op termijn niet overeind blijft. Kunnen ze de kerncentrale beter nu sluiten, vindt u niet?
Afgelopen dagen zagen we 2 projecten, die gigantisch veel geld kosten / gaan kosten. Een presentatie van de Verlengde Aagje Dekenstraat en het in aanbouw zijnde Orionisgebouw, een gigantisch groot gebouw. Kan die nieuwe weg niet eenvoudiger worden ontwikkeld? Biedt dat grote Orionisgebouw kansen om op verschillende manier inkomsten te genereren?Wij zien in de programmabegroting dat het College van alles bedacht heeft om te bezuinigen en om de begroting sluitend te krijgen. Om echter in het begin, in het voorwoord al te zeggen dat Sport en Cultuur een lagere prioriteit krijgen gaat ons te ver. Vele duizenden inwoners hebben hiermee te maken en als we zeggen met de burgers te willen praten over de Toekomst van Vlissingen moeten we ook de mensen die met Sport en Cultuur te maken hebben de gelegenheid geven om serieus mee te doen in het debat.
Amendement: Sport en Cultuur
Wij willen dat de volgende zin op blz. 2 geschrapt wordt: “Sport en cultuur – hoe belangrijk dan ook – krijgen een lagere prioriteit.”
Het amendement werd aangenomen met een meerderheid van stemmen [zie bijlage]
Motie: om even bij de sport te blijven
Kinderen van mensen met lagere inkomens die gebruik maken van de vangnetregeling zwemvaardigheid mogen in datzelfde jaar niet gebruik maken van het Jeugdsportfonds. Het aantal deelnemers aan dit fonds valt al enkele jaren tegen. Het geld werd niet opgemaakt. Daarom ons verzoek om genoemde kinderen de gelegenheid te geven om een bijdrage uit dit fonds te krijgen. Het kost geen extra geld, want het moet binnen het budget blijven.
De motie wordt aangenomen met een meerderheid van stemmen. Tegen stemden CDA, VVD, LPV en D66 [zie bijlage]
Motie: Gemeente Vlissingen van de Toekomst
Het College heeft toegezegd om een plan te maken voor dit debat met de bevolking. We zien hier echter in de tekst dat er nauwelijks ruimte is voor burgers om straks invloed uit te oefenen op de Vlissingen zoals ze die in de toekomst graag zouden willen zien. Daarom een motie van GroenLinks om een discussietraject te laten uitstippelen.
Over Orionis is al iets gezegd. GroenLinks vindt het wrang dat door het niet goed functioneren van Orionis en door verkeerde beslissingen in het verleden met betrekking tot het Scheldekwartier, minima nu de rekening gepresenteerd krijgen. De uitvoering van de samenvoeging in Orionis (van Sociale Dienst, ADZ, L'Été) vinden we desastreus. Het dreigt een financiële strop te worden. Laten we in de toekomst zeer kritisch zijn op grote projecten en gemeenschappelijke regelingen die risicovol zijn. Aansturing en uitvoering zou nader bekeken moeten worden.
B en W namen de motie [zie bijlage] over, zodat deze werd ingetrokken.
Decentralisatie
Groenlinks heeft grote angst voor de financiele gevolgen voor de gemeente nu het Rijk heeft besloten om o.a. de Jeugdzorg naar de gemeenten over te hevelen. Het is nog steeds niet duidelijk wat de consequenties zijn, o.a. over de frictiekosten. Ook de korting van 25 tot 30% vinden we te veel. Het is wanbeleid te noemen dat de frictiekosten nog niet duidelijk zijn. Daarom een motie.
Motie: Frictiekosten en korting bij decentralisatie en transitieHet is een oproep om aan de bel te trekken bij de VNG (onze Ver. van Ned. Gemeenten). Zij zouden samen met hun achterban hiervan een stevig punt moeten maken. Wij doen het ook bij en met onze Tweede Kamerfractie.
De motie werd verworpen [enkel GroenLinks en SP stemden vóór de motie] - zie bijlage.
Wij zouden verder willen vragen aan het College om de Verbandkamer, zoals het genoemd wordt, de mogelijkheid te geven om daar op het Scheldeterrein te blijven. Een paar jaar geleden was er al sprake van (ook in de media) dat ze daar een museum wilden maken. De vraag aan het College is of dit mogelijk is. Graag een reactie.
Waar we ook aandacht voor willen vragen is het project Rescue (tweejaarlijks). Het trekt circa 70.000 bezoekers op 1 dag. Dat is gigantisch veel. Zij vragen nu 10.000 Euro extra. Voor de ondernemers in de boulevardomgeving lijkt ons dit een goed economisch impuls. Het is tweejaarlijks. In hoeverre is dit mogelijk?
Tot zover onze opmerkingen voor de eerste termijn. Dank u wel.
Fractie GroenLinks Vlissingen,
Alex Soplantila en Els Verhage
Naast de bovengenoemde moties was er de Motie Armoedebeleid van PvdA, GL, CU, D66 en SP. Deze motie werd unaniem aangenomen - zie de bijlage
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
In de media:
PZC: Geld voor armoede mag nergens anders voor worden gebruikt