Duurzaam Vlissingen
Algemene beschouwing bij begroting 2010-2013
In de Zeeuwse Klimaatweek wordt op 20 november in het Milieu Educatie Centrum aan de Korenbloemlaan een tentoonstelling geopend met als thema Plastic Soep. De tentoonstelling sluit aan bij de invoering van de scheiding van plastic in Vlissingen per 1 januari 2010.
Er wordt ruimschoots aandacht besteed aan een project, waaraan alle havensteden aan de Noordzee van Noord-Noorwegen tot en met Noord-Schotland meedoen. Zoals de zaken er nu voorstaan komt daar een bord bij te staan: alleen Vlissingen doet niet mee.Tenzij er toch besloten wordt om aan het project Fishing fot litter mee te doen.
Op Ambon werkt Vlissingen van harte mee aan een project, dat juist wil voorkomen, dat vuil in zee gegooid wordt. De tentoonstelling laat ook dat zien. De heer de Haas is een van de promotoren van dat project. De werkgroep Internationale Samenwerking Vlissingen komt met plannen om daaraan een bijdrage te leveren.
Terecht investeert het college veel in integraal jeugdbeleid. GroenLinks hoopt, dat binnenkort het college met recht kan zeggen: dit jaar is Vlissingen de jeugdhoofdstad van Nederland. Hier zijn kinderen in tel. Een van de aandachtspunten daarbij is speelgelegenheid voor kinderen. Wat zou het mooi zijn als op de buurtspeeldag in de Kalkoensprenk speeltoestellen onthuld kunnen worden, die voor de in die buurt wonende kinderen geschikt zijn.
De vernieuwing van het winkelcentrum Papegaaienburg is na ruim 20 jaar voorbereiding voltooid. Voor de binnenstad van Vlissingen is een aanvalsplan in gang gezet. GroenLinks vindt het van groot belang, dat er in 2010 grondig wordt nagedacht over de toenemende leegstand in het winkelgebied Kanaalstraat/Paspoortstraat in Oost-Souburg. Die ontwikkeling vinden wij zeer zorgelijk.
De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft in 2007 een akkoord met het rijk afgesloten, waarin is afgesproken, dat in 2010 gemeenten hun producten en diensten voor 75% duurzaam inkopen. In 2015 moet dat 100% zijn. In de voorliggende begroting is daarvan helaas niets te merken.
Afgelopen week was ik op werkbezoek bij een van de grootste bedrijven in de regio. Daar vertelde men mij, dat sollicitanten tegenwoordig vragen: wat is uw missie? Hoe duurzaam is uw bedrijf? Men vertelde ook, dat de restwarmte van het bedrijf niet verloren gaat, maar gebruikt wordt om een kassencomplex in de omgeving te verwarmen. GroenLinks meent, dat duurzaamheid een toegevoegde waarde aan het Scheldekwartier kan geven. Uit de restwarmte vanuit het Sloegebied is voor Vlissingen voordeel te halen. Zoals Herman Wijffels onlangs zei: Zeeuwse ecologie is de toekomst.
In de volgende vergadering van de Raad op 25 november komen de mogelijkheden om Vlissingen duurzamer te maken uitvoerig aan de orde. Daarom dien ik op dit onderwerp geen motie in.
GroenLinks heeft veel waardering voor de manier, waarop het college Vlisisngen weer op de rails heeft gezet, maar heeft duidelijk nog een aantal wensen.
Twee kleine wensen zijn verwoord in moties.
De eerste gaat over dat project Fishing for litter.
De tweede betreft de speelgelegenheid voor kinderen in de Kalkoensprenk.
GroenLinks is zeer benieuwd naar de reacties van het college op beide moties.