In Vlissingen is in het afgelopen decennium de schuld en de negatieve algemene reserve opgelopen tot ruim 225 miljoen, een tekort van 5000 euro per Vlissinger.
We richten onze toekomstplannen, om uit de financiële sores te komen, op 2030, maar halen we dat wel? 150 miljoen in de min wat betreft de Grexen, een gigantisch bedrag.
De provincie heeft zich verslikt in de kerncentrale en Thermphos. Uiteindelijk betaalt de Zeeuwse burger, dus ook wij, hiervan het gelag.Links- of rechtsom, wij moeten zo snel mogelijk van de KCB af. Laat het Rijk zijn verantwoordelijkheid nemen.
De vraag dringt zich dan inderdaad op of politici en ambtenaren wel in staat zijn om ons te behoeden voor rampen.
Helpt deze begroting daarbij?
Helpt daarbij de wijze van denken die ten grondslag ligt aan de begroting?
Moeten we niet anders gaan denken over het publieke domein?
Ligt die verantwoordelijkheid niet bij uitstek bij bestuurders om over deze vraag na te denken?
Waar staan we nu?
We hebben de opdracht om eerst het tafelzilver te verpatsen. Vervolgens gaan we alle burgers een extra rekening voorschotelen in de vorm van OZB, als verplichting van de artikel 12 procedure, maar ook dubbele rioolbelasting.
Daarna blijft alleen de kaasschaafmethode over.
We kunnen onze kinderen geen fatsoenlijke onderwijs accommodatie bieden.
Alles wat met cultuur te maken heeft lijkt het onderspit te delven.
We roepen dat we zeevaarders zijn, maar kunnen nog geen fatsoenlijke veerverbinding over de Westerschelde in stand houden. Ondanks een lijvig rapport “Geen golf te hoog en toch uit de vaart” van voormalig gedeputeerde van Heukelenkom, blijkt dat de financiele
golven nu toch wel erg hoog zijn geworden. Dermate hoog dat de boot slechts eenmaal per uur uit kan varen. Ik noem dat de boot missen!
Er is geen geld, we moeten bezuinigen.
Dat snappen wij ook.
Maar is het niet een kwestie van prioriteiten stellen?
Denken op lange termijn ipv met de waanzin van de dag.
Het lijkt leuk, snel scoren dmv verkoop Nollebos, maar gooien we het kind niet met het badwater weg?
Wie komt er straks nog naar Vlissingen als er geen natuur, cultuur, bibliotheek is?
Deskundigen weghalen bij preventie en inzetten op repressie, wat uiteindelijk veel duurder is, is dit geen bestuurlijke onkunde?
In de WMO, PGB, Gemeenschappelijke Regelingen wordt veel geld gestoken, wat niet alkeen maar ten goede komt aan juist die kwetsbare groep waar het voor bedoeld is. Veel geld vloeit weg naar oneigenlijke zaken. Wie controleert of het geld goed besteed wordt?
Jaarlijks krijgen wij prachtige jaarverslagen toegezonden van instanties met een financiële paragraaf. Wie stelt deze verslagen samen, juist dezelfde instanties. Niemand zal zijn eigen nest bevuilen door zeer kritisch te zijn.
Wie controleert of uitgave juist besteed zijn?
Vaak wordt dan uitgeweken naar een duur bureau die onderzoek doet.
Soms doen bestuurders die nauwelijks bekend zijn met het werkveld en de materie onderzoek. Is dat wel effectief?
Daarom dient GL, samen met de PvdA een motie in om praktijkdeskundigen te betrekken bij de evaluaties.
Deskundigen uit het werkveld kunnen zeer goed evalueren of publiek geld juist besteed is. Dit hoeft niet door een bureau dat geld vraagt, maar kan ook door cliënten en verwijzers te betrekken bij de evaluatie om een objectief, onafhankelijke toetsing. Dit zou kunnen starten bij ROAT, GGD, Veiligheidshuis e.d. en organisaties die via PGB gelden of in natura betaald worden om hulp te verlenen.
Er is veel winst te behalen, maar we moeten het willen zien, praktisch denken, burgers betrekken bij bedenken en uitvoeren.
Zorg voor onze kwetsbare inwoners, iedereen doet er toe. Vlissingen moet toegankelijk zijn voor iedereen, ook voor mensen met een beperking. Zorgtoerisme heeft en geeft kansen, voor de mensen zelf, maar ook voor Vlissingen. Het VN verdrag over gelijke rechten voor mensen met een beperking gaat over toegankelijkheid voor iedereen. Er is nog veel werk te doen om dit verdrag volledig uit te voeren. Daarom dient GL samen met de PvdA een motie hierover in.
Het milieu is een ander verhaal, maar toch wil ik een compliment geven aan het college, wij zijn erg blij met de zonnecollectoren op het dak van het gemeentehuis, een kleine stap voorwaarts.
Maar er kan, nee er moet meer. Hoe gaat het college dit invullen? Misschien toch een autovrije boulevard? Ziet u het al? Mooie, veilige promenade, terrassen, volop ruimte en genieten van onze gouden kust?
Er gaan stemmen op om meer bossen in Nederland te planten om het Co2 terug te dringen, voorwaar een vooruitgang in denken, GroenLinks maakt zich, zoals bekend al lang zorgen om het milieu, de gezondheid van onze inwoners. Nog steeds zijn er mensen die beweren dat het milieu een linkse hobby is, helaas ook hierin zien wij korte termijn denken. De milieunota die aangenomen is getuigt van weinig visie. Dit kan ons duur komen te staan. Bossen planten, bossen weghalen. Het eerste daar zijn we uiteraard voor,. Milieu, gezondheid en welzijn van onze inwoners gaan hand in hand.
Als wij nu eens alle inwoners van Vlissingen oproepen om allemaal 1 vierkante meter tegels uit hun tuin te halen en een boompje laten planten , dat is 20.000 m2 , dan hebben we er, met geringe inspanning er zo 2 ha bos bij, een kleine stap voor de mensheid, een grote stap voorwaarts. En de gemeente volgt natuurlijk dit voorbeeld. Op de Westerschelde spuiten schepen dagelijks grote hoeveelheden gif de lucht in, slecht voor onze gezondheid maar ook slecht voor de toeristen die hier komen om een frisse neus te halen. Een provinciale verantwoordelijkheid, maar de schepen gaan door onze voortuin. Waar is onze betrokkenheid? Minder bedenken, minder notities, minder rapporten, maar aan de slag. Betrek ook hier de burger bij, zij hebben meestal goede ideeën en zijn vaak bereid om in hun eigen buurt de handen uit de mouwen te steken. Inwoners verantwoordelijk maken voor het groen in hun wijk, goedkoper en beter voor het aanzien van de stad. Dat kan bijvoorbeeld door de oprichting van een energie coöperatie naar het voorbeeld van vele andere, vooral Brabantse gemeenten.
Kortom, er zijn ideeën, vooruitzichten, dromen. Luisteren naar elkaar en niet bij voorbaat gedachtes in de prullenmand gooien, maar samen bedenken hoe wij Vlissingen nog mooier, beter gezonder, kunnen maken!
Els Verhage
GroenLinks
10-11-2016