Vlissingen 10 november 2022
Algemene beschouwingen Programmabegroting 2023 – 2026
Allereerst wil ik mijn dank uitspreken aan de makers van de begroting waarover wij vanavond spreken.
Ik heb onze beschouwing opgedeeld in de thema’s van de begroting.
Leefbaarheid
GroenLinks is van mening dat we snel moeten handelen en niet moeten wachten met ingrijpen op klimaatgebied. Het water staat tot aan onze lippen en als we langer wachten is dat niet langer figuurlijk gesproken.
Iedereen moet zijn aandeel leveren.
De gemeente heeft een taak om zich als overheidsinstelling te houden aan het klimaatakkoord en zal zich actief moeten inzetten veranderingen te weeg te brengen. Gemeente Vlissingen doet al aardig wat aan groene energie opwekken, denk aan de zonnepanelen op ons stadhuis en het zonnepark dat onlangs is aangelegd. Gemeente Vlissingen heeft zich van de positieve kant laten zien door minder energie te verspillen. Zo zijn de lampen in de straatverlichting allemaal aangepast naar LED verlichting. Maar het kan en moet altijd nog beter. De vraag aan het college is: waarom is het vaak zo warm in het stadhuis? Kan de thermostaat een graadje naar beneden?
Over de thermostaat gesproken. GroenLinks wil middels een motie aandacht vragen voor de openstaande deuren van de winkels in onze winkelstraten. Als we het tij willen keren moet iedereen zijn steentje bijdragen. Het is niet langer van deze tijd om de deur open te zetten, terwijl binnen de verwarming aanstaat. Vele inwoners van Vlissingen en de dorpen kampen met energiearmoede en als ze dan in de winkelstraten in Vlissingen en Souburg komen, zien ze open deuren. Dat is onverenigbaar.
We moeten solidair zijn met elkaar. Alle mogelijke inspanningen moeten geleverd worden om te zorgen dat er straks genoeg gas overblijft voor de winter. De gemeente heeft een zorgtaak. Ook op het gebied van de kleine plaatselijke ondernemer die lijdt onder de grote ondernemers die wel met gemak hun energierekening kunnen betalen. Daarom dient GroenLinks samen met mede indieners ChristenUnie en PSR vanavond de volgende motie in: Samen energie besparen: “De deur is dicht, maar wij zijn open”
Wij juichen de klimaatadaptatie pilots, genoemd in de begroting, toe. GroenLinks vraagt het college meer aandacht te besteden aan de vindbaarheid van informatie over klimaat, verduurzaming van woningen en wat de Vlissingse inwoners zélf kunnen doen. Waar kan je subsidie aanvragen? Bij wie moet men zijn om advies te vragen over geveltuintjes of tegelwippen?
Samen maken we het verschil.
Aantrekkelijke stad
Belangrijke dragers voor een aantrekkelijke stad zijn; Toerisme, cultuur en wonen.
Toerisme
Zonder toeristen zou Vlissingen niet zoveel voorzieningen hebben. Toerisme en recreatie bieden veel werkgelegenheid. GroenLinks wil meegeven dat bij uitvoering van het toeristisch beleid er geen aantasting van de kust en van het landschap mag zijn.
Cultuur
Cultuur is voor Vlissingen onmisbaar. Daarbij hoort een goede plaats waar het tot uiting kan worden gebracht en waar bezoekers kunnen genieten van voorstellingen en optredens. GroenLinks wil extra ruimte voor kunst en creativiteit. Kunst verrijkt het leven van iedereen en mag geen sluitpost zijn.
Wij hebben goede hoop dat onder andere in de machinefabriek een invulling komt gericht op muziek, theater, toneel en dans én onderwijs in al deze vormen.
Wonen
Op het gebied van wonen wil GroenLinks een suggestie doen. Maak het mogelijk dat bewoners een coöperatie opzetten. Waarbij de groep zelf kan bepalen hoe ze wil leven en hoe de omgeving eruit ziet. Bijvoorbeeld: een deeltuin, een gezamenlijke woonkamer of gezamenlijke kinderopvang. Er is gemeenschappelijkheid en democratisch zelfbestuur.
Gezamenlijke leven kan een oplossing bieden aan de groeiende gevoelens van eenzaamheid in onze samenleving. Daarnaast zijn er vele ideeën over hoe de leefomgeving duurzamer ingericht kan worden.
Leegstaande gebouwen, zoals kerken of schoolgebouwen, kunnen hiervoor gebruikt worden.
Stadslandgoed
In de begroting lezen we dat in 2023 een inrichtingsplan en ontwikkelplan wordt opgesteld voor het Stadslandgoed de Nieuwerve. Wij hopen dat de suggesties die wij eerder deden in onze Q&A vragen hierin meegenomen worden. Waarbij nagedacht wordt over een toekomst bestendig plan over ons voedselsysteem en watervoorziening. Onze oproep is om deze kans niet te laten liggen en de samenwerking met gespecialiseerde partijen, zoals Herenboeren, voedselbosbouw op te zoeken.
Samen maken we Vlissingen aantrekkelijker.
Sociale samenhang
GroenLinks wil de toekomst in met een passende begroting voor het sociaal domein en niet verder in de financiële problemen wegzakken. Daarom is in de gemeente de toegang anders ingericht.
Buurtteams worden op dit moment in stelling gebracht, samen met kerngezond-centra om meer in te zetten op preventie, het verkleinen van gezondheidsachterstanden en de zorg in te richten die meer uitgaat van eigen kracht van mensen.
Wij willen dat ouderen en mensen met een beperking, zolang zij willen, thuis kunnen wonen. Wij vinden het belangrijk om te benadrukken dat er ‘zorg op maat’ geleverd moet worden en dat er geen overbodige regelingen, indicaties en bureaucratie moeten zijn.
Gezondheid is meer dan niet ziek zijn. Een goede gezondheid begint bij gezond leven en daarmee het voorkomen dat zorg nodig is.
Zo lezen we in de begroting bij leefbaarheid dat het college wil inzetten op gezond gedrag. In het coalitieakkoord staat bij sociale samenhang geschreven dat de gemeente wil toegroeien naar een JOGG gemeente. GroenLinks is groot voorstander van de JOGG gemeente, en omdat in de begroting de JOGG gemeente niet expliciet is opgenomen, willen wij daarvoor, samen met de CDA en de PSR, een motie indienen om dit proces te versnellen. Samen maken we gezond leven gewoon.
Bestuur
Tot slot willen we het college vragen aandacht te hebben voor de jongeren in onze gemeente. Laat hen mee praten, denken en beslissen over de toekomst van onze stad.
Jongeren denken vaak creatief en ‘out of the box’. Ons advies is om bij jongeren de originele, waardevolle ideeën op te halen, bij plannen voor de samenleving van nu en voor de toekomst.
We gaan voor een betere stad. Zoals de koning in de troonrede opriep, is het belangrijk dat we het vertrouwen van de mensen terugwinnen en vasthouden. Dat doen we door naar elkaar te luisteren. Oog voor elkaar te hebben. Geen harde woorden te gebruiken. Te focussen op wat goed gaat en dat uit te breiden. Want alles wat je aandacht geeft, groeit.
We zijn trots op wat we tot nu toe bereikt hebben. En zien met vertrouwen uit naar de uitvoering van de plannen. En vragen de raad, het college en de gemeente samen te werken aan een groene, gezonde en duurzame samenleving.
Want samen zijn we Vlissingen.