In maart 2015 is het aanleggen van een MTB baan door het Nollebos in de Raad besproken.

Daarna heeft een deel van de Raad, samen met de MTB vereniging  een rondgang gemaakt door het gebied.

Aan de Raad is toegezegd dat pas begonnen kon worden met de aanleg van de MTB parcours  als met alle terreinbeheerders van Vlissingen tot Veere en Middelburg overeenstemming is bereikt over het parcours.

Tevens stelt B&W in de nota van 9-02-2015 dat er ook bij de notaris een volledig rechtsbevoegdheid  zou moeten zijn neergelegd.

Er werden mogelijk negatieve effecten op flora en fauna en gevaar voor medegebruikers van het bos benoemd.

Recent heeft de wethouder in de Raad medegedeeld dat de MTB vereniging De Zeeuwse Kust toestemming heeft gekregen om na het broedseizoen te beginnen met de aanleg van dit parcours.

GroenLinks is  in het licht van bovenstaande afspraken onaangenaam verrast over deze mededeling.

GroenLinks heeft de volgende vragen aan het college en gaat er vanuit, dat nog niet met de aanleg van het MBT begonnen kan worden, alvorens alles duidelijk is.

 

  1. Is het college het met GroenLinks eens  dat aan de Raad de toezegging is gedaan dat pas begonnen zal  worden met de aanleg van de MTB baan als met alle terreinbeheerders van Vlissingen tot Veere en Middelburg overeenstemming is bereikt over het parcours?
  2. Zijn alle terreinbeheerders akkoord met de aanleg van de MTB baan over Walcheren?
  3. Bezit de Vereniging MTB  De Zeeuwse Kust volledige rechtspersoonlijkheid?
  4. Is het College het met GroenLinks eens dat een afspraak over aanleg, onderhoud en beheer van het betreffende parcours gezien bovenstaande toezegging de voorafgaande instemming van de Raad behoeft? Zo neen, waarom niet?
  5. Wil het College de Raad informeren over de afspraken met name waar het betreft :
  • het exacte actuele parcours inclusief kruisingen met andere routes van de (recreatie-) infrastructuur
  • de ondergrond van het parcours
  • de kosten van aanleg en de verdeling daarvan (wie betaalt wat?)
  • de zorg voor onderhoud en  beheer en de daaruit voortvloeiende aansprakelijkheid.
  1. Is het college het met GroenLinks eens dat een gemengd gebruik door  wandelaars, paardrijders  en  mountainbikers over een smal houtsnipper pad onwenselijk en zelfs gevaarlijk is?
  2. Zo ja, welke afspraken heeft het College gemaakt om deze gevaarlijke situaties te vermijden?
  3. Is bij het vaststellen van het parcours een afweging gemaakt tussen kosten voor aanleg en onderhoud  enerzijds en het verwachte gebruik ervan anderzijds, al dan niet gespecificeerd per deel van het parcours?
  4. Is bij het maken van de afspraken voor de aanleg van een MTB parcours een afweging gemaakt ten aanzien van medegebruik (wandelen, paardrijden, etc.) en ten aanzien van schade voor  flora en fauna?
  5. Zo niet, waarom niet?
  6. Zo ja, is bij de afweging uitgegaan van een  vooraf vastgesteld  normgebruik? Hoeveel mountainbikers worden per tijdseenheid (uur/dag/week/maand/jaar) verwacht?
  7. Indien er afspraken zijn gemaakt aan de hand van een vooraf vastgesteld normgebruik: door wie wordt hoe en hoe vaak gemeten en gerapporteerd en wat wordt er gedaan bij overschrijding van het normgebruik?

 

20-07-2016

GroenLinks

Els Verhage