Beste voorzitter en collega raadsleden,

Vandaag sta ik hier met een sterke visie voor onze gemeente Vlissingen. 

Deze gemeente betekent veel voor mij, niet alleen als raadslid, maar ook als dochter van gevluchte ouders. Mijn ouders verhuisden toen ik een jaar oud was, omdat zij zich in Vlissingen warm en welkom voelden. Ook voelden zij zich aangetrokken tot onze prachtige boulevard. Sinds mijn kinderjaren was die boulevard mijn toevluchtsoord, een plek van rust waar jong en oud samenkwamen. Die verbinding, die gemeenschap, wil ik koesteren en versterken.

Laten we beginnen bij het hart van ons bestaan: een plek om te wonen. Stel u eens voor dat elke inwoner van Vlissingen de zekerheid heeft van een betaalbare, passende woning. Dat jonge gezinnen, ouderen en alleenstaanden zonder zorgen een dak boven hun hoofd hebben. Helaas is dit voor velen nog geen werkelijkheid. 

Ik heb de verhalen gehoord van gezinnen die de eindjes aan elkaar moeten knopen, van ouderen die in huizen wonen die niet meer bij hen passen. Het is onze plicht om dit te veranderen. We moeten niet alleen meer woningen bouwen, maar ook zorgen datdeze woningen betaalbaar blijven en voldoen aan de behoeften van onze diverse inwoners. 

En terwijl wij ons inzetten voor betere huisvesting, moeten we onze aandacht ook richten op de jeugd van Vlissingen. Onze jongeren zijn de toekomst, maar te vaak voelen zij zich niet gehoord inonze besluitvorming. Er is een kloof tussen de jeugd en de mensen die hun toekomst vormgeven. Zo herinner ik mij gesprekken met jongeren die zich verloren voelden in het politieke proces. Ze vertelden mij hoe graag zij zouden willen bijdragen, maar niet wisten hoe. Daarom neem ik dit moment om de motie jongerenberaad nogmaals onder de aandacht te brengen. Dit zal hen niet alleen een stem geven, maar ook de kans om actief mee te doen en te ervaren dat hun mening telt.

Jongeren willen een stad die iets te bieden heeft op het gebied van cultuur, evenementen, muziek,sport en uitgaan. Kunnen we hen een kans geven voor mooie initiatieven, zoals de herontwikkeling van de Machinefabriek, die nieuwe mogelijkheden biedt voor creatieve en culturele activiteiten?

Inclusiviteit moet een van onze kernwaarden zijn. Iedere inwoner van Vlissingen, ongeachtachtergrond of beperking, verdient het om volwaardig deel te nemen aan onze samenleving. Er is nog veel te doen. 

Daarom dient GroenLinks een motie in voor het opstellen van een Lokale InclusieAgenda. Deze agenda moet een breed gedragen plan zijn waarin iedereen, van belangengroepen tot individuen, betrokken is. Laten we samenwerken aan een Vlissingen waar niemand buitengesloten wordt en iedereen de kans krijgt om mee te doen. Een kans die mijn ouders zagen, namen en aanmij hebben gegeven toen zij naar onze prachtige gemeente verhuisden. 

Daarnaast is armoede een sluipend probleem dat we allemaal moeten aanpakken. In onze gemeente leven te veel mensen in armoede, vaak onzichtbaar, maar hun dagelijkse strijd is reëel. Ik denk aan de moeder die elke euro moet omdraaien om haar kinderen eten te kunnen geven, aan de jongere diezijn dromen ziet vervagen door een gebrek aan kansen. Ons armoedebeleid moet meer zijn dan alleen financiële ondersteuning; het moet mensen de middelen bieden om hun leven te verbeteren. Opleiding, werkgelegenheid en maatschappelijke participatie zijn hier de sleutelwoorden. Samen kunnen we ervoor zorgen dat armoede geen stempel drukt op de levens van onze inwoners. 

Het college mag wat ons betreft meer uit de kast trekken om te gaan staan voor mensen die in armoede leven. We stellen voor dat er een aanvullende kadernota wordt opgesteld waarin het plan met de aangenomen motie om de inkomensgrens voor minima-regelingen naar minimaal 120% van het sociaal minimum te verhogen, wel is opgenomen. Dit zou een eerlijk verhaal naar de landelijkeoverheid zijn. 

Wij redden het niet in Vlissingen met het geld dat beschikbaar is en daarom blijven deze wantoestanden bestaan. 

College, durf tegengas te geven tegen de plannen uit Den Haag! Een sluitende begroting is wellicht gelukt, maar het geeft geen beeld van de werkelijkheid waarin veelvan onze inwoners moeten leven.

Tot slot, laten we het belang van duurzaamheid niet uit het oog verliezen. Onze gemeente moet een voorbeeld zijn in de transitie naar een duurzame toekomst. Dit betekent niet alleen groene energie en duurzaam bouwen, maar ook het beschermen van onze prachtige natuur en het bevorderen van biodiversiteit. 

Denk aan de groene parken waar kinderen spelen, ons mooie bos waar we wandelen, en de stranden die we koesteren. Dit zijn de plekken die onze levenskwaliteit verhogen en die we moeten behouden voor de generaties na ons. 

Beste allen, we hebben allemaal dezelfde doelen voor ogen: een betere toekomst voor Vlissingen en haar inwoners. Of we nu deel uitmaken van de coalitie of de oppositie, laten we samenwerken en elkaar met respect behandelen. De kadernota biedt ons de kans om een verschil te maken. Door onze krachten te bundelen kunnen we werken aan een Vlissingen waarin iedereen zich thuis voelt, waar kansen voor iedereen binnen handbereik liggen. 

Een groene, duurzame gemeente waar we trots op kunnen zijn.