Voorzitter, raad, college en andere geïnteresseerde luisteraars thuis en hier op de tribune dankuwel voor uw aandacht en de mogelijkheid om enkele woorden te kunnen delen over de voorliggende programmabegroting 2024 - 2027.
De programmabegroting is een flink pak papier en ik heb keuzes moeten maken, waarover ik vanavond iets wil zeggen. GroenLinks richt zich op vooruitgang voor nu en in de toekomst. Voor onze inwoners en de generaties na ons.
Teruggrijpend op ons betoog bij de kadernota in juli van dit jaar, zijn wij gelukkig om te zien dat de nota buitenspelen in Vlissingen uit 2012 wordt geactualiseerd. Creëer een groene omgeving waar het fijn is om elkaar te ontmoeten en samen te spelen. Het omgaan met de ander vormt de basis om wantrouwen weg te nemen.
Buitenspelen is de plek waar je vele problemen in de toekomst kunt voorkomen. Het is belangrijk dat het college hiervoor budget vrijmaakt. We hebben nog wel 1 vraag hierover aan het college: Omdat buitenspelen over kinderen gaat; worden kinderen actief betrokken bij het meedenken over de nota buitenspelen?
In de programmabegroting staan doelen voor energietransitie, Klimaatadaptatie, milieu en circulaire economie. Als concrete stappen lezen we o.a. dat er een groenbeleidsplan met bijbehorend beheerplan worden opgesteld.
Plannen vinden we belangrijk, maar actie is geboden. Want als we naar buiten kijken zien we nog steeds te veel stenen en te weinig groen. Daarnaast hopen we dat klimaatadaptieve plannen zoals het Spuikom met meer passie en noodzaak aan de man gebracht gaan worden.
Want zoals GroenLinks een jaar geleden bij de vorige programmabegroting aangaf; het water staat straks letterlijk tot aan onze lippen en we dringen daarom aan op directe actie met overtuiging van de urgentie!
Verder lezen we dat de gemeente Vlissingen wil samenwerken om de afspraken uit het klimaatakkoord te bereiken. De energietransitie, Klimaatadaptatie, circulariteit en natuur inclusief bouwen zal in zoveel mogelijk beleidsterreinen en projecten geïntegreerd worden. Een integrale aanpak is ons inziens erg belangrijk, omdat klimaat veel aandachtsgebieden binnen de gemeente raakt. Hoe gaat het college deze integrale aanpak tot stand brengen?
In de programmabegroting staat dat er gewerkt wordt aan een aantrekkelijk cultureel klimaat met voldoende cultuur en evenementen. De meeste gehoorde klacht in de stad is, dat er in de winter niets te doen is in Vlissingen. Er staat bijna niets op de evenementenkalender deze winter. Zorg dat er genoeg te doen is in de stad waar we elkaar kunnen ontmoeten. Eenzaamheid is een serieus probleem. Mentale gezondheid en voorkomen van allerlei problemen in de samenleving moet zo vroeg mogelijk aangepakt worden.
Maar we weten ook: we moeten meer, met minder geld doen. En we willen dat iedereen mee kan blijven doen. We lezen dat Vlissingen gaat voor samenredzaamheid, preventie, vroegsignalering en zorg dichtbij. Hoe wil het college de samenredzaamheid vorm gaan geven? Wat houdt het in en wie begeleidt dat?
Lezen wij het goed dat het college van plan is om een campus in 2024 en/of 2025 te gaan realiseren op de kenniswerf? GroenLinks denkt dat dit zeker zal meewerken aan een aantrekkelijker gebied en het aanpakken van het huisvestingstekort bij studenten. Het opknappen van het aanzicht van het gebied zal mogelijk ook andere partijen aantrekken zodat de kenniswerf kan groeien. Richt het gebied zo groen en klimaatadaptief in.
Graag ziet GroenLinks een samenwerking ontstaan tussen de kenniswerf en de machinefabriek. We willen de suggestie doen om de bibliotheek daarbij te betrekken.
De machinefabriek zou ook een mooie plek zijn om meer aandacht te geven aan amateurkunst. Want in het coalitieakkoord is opgenomen dat Vlissingen cultureel versterkt gaat worden. Wij zien daar te weinig effect van. Wij vragen met klem aandacht voor het belang van kunst en cultuur voor kinderen en jongeren. Zorg dat zij en volwassen amateur muzikanten, dansers, toneel en allerlei creatievelingen in Vlissingen fysiek een locatie hebben waar ze hun creativiteit kunnen inzetten, inspiratie kunnen opdoen, anderen ontmoeten, talenten benutten en hun leven daarmee kunnen verrijken. Wij missen in Vlissingen die plek die als culturele broedplaats van creativiteit kan gelden. In ieder geval waar dat voor langere tijd het bestaansrecht is gegarandeerd.
We vragen het college: Kijk naar huidige initiatieven en ga met ze in gesprek en biedt ze een onderdak in de machinefabriek. Zorg dat er voldoende plek is voor een bibliotheek; waar je o.a. laaggeletterdheid kunt aanpakken en er ook ruimte is om te studeren en te werken aan innovatieve projecten. Samen met de VVD dienen wij hierover de motie: aantrekkelijke stad voor jongeren in.
Jongeren vormen een essentieel onderdeel van onze gemeenschap en het is van groot belang dat wij hen betrekken bij de beslissingen die van invloed zijn op hun levens en toekomst. De toekomst van Vlissingen rust mede op de schouders van onze jonge generatie en het is onze verantwoordelijkheid als lokale overheid om hen een stem te geven in het vormgeven van die toekomst en door de betrokkenheid ook jongeren in onze gemeente te houden.
Samen met de VVD stellen wij voor om een jongerenberaad op te zetten als een nieuw en innovatief middel om participatie te stimuleren. Dit biedt een waardevolle gelegenheid voor jongeren om direct aan te geven wat zij nodig hebben, met name op onderwerpen die hen direct aangaan, zoals studentenhuisvesting. Onze motie verzoekt het college om een raadsvoorstel te presenteren met een procesvoorstel voor de voorbereiding van het eerste jongerenberaad. Hierbij vragen wij aandacht voor de representativiteit van de deelnemende jongeren, de rol van de raad en een evaluatie na afronding van het beraad.
Afsluitend wil ik zeggen dat we de toekomst positief tegemoet zien en we delen deze positieve grondhouding met het college.
Ik hoop dat we vanavond een paar concrete ideeën hebben kunnen meegeven die we uit het programma hebben gehaald en waar we nog extra aandacht voor vragen. En we bedanken iedereen in de organisatie die dit programma heeft helpen opstellen en wensen ook iedereen in de organisatie die met de uitvoering aan de slag gaat, succes! Samen kunnen we meer.