Wat hebben de ziekte van lyme, stijgende energiekosten en klimaatverandering met elkaar te maken? Inleiding van Ton de Nooij, bij de indiening van het initiatiefvoorstel Vlissingen CO2-neutraal, 17 december 2009
Voorzitter,
In de laatste paar jaar heb ik in het ziekenhuis Walcheren meermalen uitvoerig gesproken met patiënten, die behandeld werden voor de ziekte van Lyme. Die hadden ze zonder uitzondering op Walcheren opgelopen. Dat teken op Walcheren de ziekte van Lyme overbrengen is vrij recent het geval. Door de opwarming van de aarde verplaatsen deze ziekte verwekkers zich steeds verder naar het noorden.
Een van de vele redenen om door vermindering van uitstoot van CO2 verdere opwarming van de aarde tegen te gaan.
Op een symposium in de Zeeuwse klimaatweek van dit jaar over duurzaam bouwen werd meegedeeld, dat de woningcorporaties op Walcheren berekend hebben, dat binnen de tien jaar de energiekosten uit zullen stijgen boven de woonlasten.
Een van de vele redenen om over te stappen op duurzame energie van wind, zon, water en biomassa.
In de ons omringende landen is er een behoorlijke groei in de werkgelegenheid, juist op het gebied van de productie van zonnecellen, windmolens en biogasinstallaties.
Een van de vele redenen om juist hierin te investeren.
Op de klimaattop in Kopenhagen hebben burgemeesters uitgesproken, dat klimaatverandering vooral in steden moet plaats vinden. Daar woont de helft van de wereldbevolking.
Een van de vele redenen om een stappenplan voor een CO2 neutraal Vlissingen bij deze raad te bepleiten.