Nieuwe studie plaatst vraagtekens bij lokaal klimaatbeleid

167 Nederlandse gemeenten nemen kolenstroom af voor hun eigen elektriciteitsgebruik, bijvoorbeeld voor straatverlichting, stoplichten en gemeentepanden. Dat blijkt uit een nieuwe studie van SOMO, uitgevoerd in opdracht van Greenpeace Nederland. Daartegenover staan 141 gemeenten die de klimaatcrisis wél serieus nemen; zij nemen stroom af van een groene energieleverancier.   Els Verhage stelt hierover artikel 34 vragen aan het college van Vlissingen    

Sjoemelstroom

Als de SOMO-studie één ding laat zien, is het wel dat gemeenten weinig over hebben voor een gezond klimaat. Afgezien van de 141 voorlopers, doen veel gemeenten vooral iets voor de bühne. Ze laten hun kolenstroom groenwassen met groencertificaten, van wisselende kwaliteit. Soms gaat het om certificaten van Duitse windenergie of Italiaanse zonnestroom, maar vaker om spotgoedkope en waardeloze certificaten van Noorse waterkrachtcentrales of IJslandse aardwarmte. Deze wisseltruc is weliswaar legaal, maar draagt op geen enkele wijze bij aan de vergroening van de energievoorziening.

Artikel 34 vragen:

SJOEMELSTROOM

Nederlandse gemeenten nemen vaak kolenstroom af voor hun eigen elektriciteitsbehoefte.

Dat blijkt uit een studie van SOMO, in opdracht van Greenpeace.

Volgens onderzoek koopt ook Vlissingen sjoemelstroom in. Dat betekent dat in landen als Noorwegen en IJsland groene stroom wordt opgewekt en de gemeente doet alsof zij deze stroom gebruikt. In werkelijkheid gebruikt de gemeente grotendeels grijze stroom die bijvoorbeeld opgewekt wordt in kolencentrales.

In 2007 zijn er afspraken gemaakt tussen gemeenten, provincies en het Rijk om te streven naar 100 % duurzaam inkopen in 2015.

Volgens Greenpeace maken in Zeeland Middelburg, Vlissingen en Borsele gebruik van zulke sjoemelstroom, dwz zij nemen stroom af van een fossiele energieleverancier.

Naar aanleiding van dit onderzoek heeft GroenLinks de volgende vragen aan het college:

  1. Is het college bekend met het onderzoek van SOMO?

Zie:http://www.greenpeace.nl/2016/Nieuwsberichten/Klimaat--Energie/Gemeenten-bezondigen-zich-massaal-aan-kolenstroom/

  1. Kan het college antwoord geven op de vraag of Vlissingen zgn grijze stroom afneemt en van wie?
  2. Is het college op de hoogte dat er certificaten in omloop zijn die grijze stroom als groene stroom verkopen?
  3. Wat gaat het college doen om afspraken uit 2007 daadwerkelijk gestalte te gaan geven en zorgen voor 100 % duurzaam inkopen van energie?
  4. De afspraak was dat in 2015 inkoop 100% duurzaam zou zijn; kunt u garanderen dat deze afspraak zo snel mogelijk wordt nagekomen, in elk geval nog in 2016?

 

GroenLinks

Els Verhage