28 februari wordt door de directie van het ziekenhuis D-day genoemd. Dan moet de verplaatsing van afdelingen naar Goes en naar Vlissingen zijn beslag krijgen. GroenLinks heeft daar nogal wat vraagtekens bij. Ton de Nooij stelt die in de raadsvergadering van 27 januari.
Vragen actuele zaken raadsvergadering 27 januari
Over de ontwikkelingen in de ziekenhuizen boven de Westerschelde:
Om duidelijk te maken, dat ik niet op geruchten af ga, vermeld ik erbij, dat het hier gaat om eigen waarnemingen.
1
Op de informatiebijeenkomst met raadsleden op 28 februari 2010 heeft de toenmalige voorzitter van de raad van bestuur van het fusieziekenhuis verzekerd, dat de planbare zorg in Vlissingen zou blijven. Als voorbeeld heeft hij daarbij genoemd de orthopedische chirurgie, zoals plaatsen van nieuwe heupen.
In de extra bijeenkomst voorafgaande aan de commissie welzijn en onderwijs op 5 november 2010 heeft de nieuwe directeur gezegd, dat hij hierover nog in gesprek was met de orthopedisch chirurgen.
Op de bijeenkomst voor raadsleden en leden van ouderenbonden en cliëntenraden op 11 januari 2011 in Goes heeft de voorzitter van de medische staf verzekerd dat met ingang van D-day, 28 februari, de dag waarop de lateralisatie van de afdelingen voltooid moet zijn, orthopedische chirurgie in Vlissingen zal plaats vinden.
Heeft de wethouder in zijn contacten met de directie van het ziekenhuis bevestiging kunnen krijgen van deze toezegging?
2
Op 7 september was ik aanwezig bij een spoedopname op de locatie Vlissingen. Een patiënt moest per ambulance van de huisarts in Vlissingen naar de Koudekerkseweg gebracht worden. De ambulance had ruim 14 minuten nodig gehad om van Oostkapelle naar Vlissingen te komen. In Vlissingen was geen ambulance beschikbaar.
De medewerkers van de ambulance vroegen mij dringend dit aan de orde te stellen.
Vanaf 11 januari is de stroke-unit van Vlissingen naar Goes gebracht. Patiënten, die hier opgenomen worden komen altijd met spoed per ambulance.
Met ingang van 28 februari (D-day) gaan alle ambulances rechtstreeks naar Goes, met voorbijgaan aan Vlissingen. In Vlissingen blijft volgens informatie gegeven op die bijeenkomst van 11 januari, een veredelde EHBO over. Dat dat in strijd is met de bindende voorwaarde uit het NMA besluit van 25 maart 2009 laat ik maar even voor wat het is.
Met ingang van die datum moeten oncologische patiënten, die verpleegd worden, met ambulance van Goes naar het ZRTI gebracht worden.
Is de wethouder er van overtuigd, dat de ambulancecapaciteit vanaf 28 februari werkelijk voldoende is?