GroenLinks is één van de meest diervriendelijke partijen. Lees hóe diervriendelijk, in de antwoorden op vragen die Ton de Nooij kreeg voorgelegd van dhr. van Bruggen

Hoe hoog staat dierenwelzijn in het vaandel van uw partij en waarom op die positie? 

GroenLinks wil werk maken van dierenwelzijn. Dat staat in het eerste hoofdstuk van ons verkiezingsprogramma. Dan gaat het niet alleen om het belang van de relatie tussen mens en dier, maar net zo goed om het belang van de dieren zelf.

Wat is volgens uw partij het belang van de aanwezigheid van de Dierenbescherming?  

Allereerst heeft de aanwezigheid van Dierenbescherming een signaalfunctie: in onze samenleving hoor je op een fatsoenlijke manier met dieren om te gaan. Dat is een afspraak, waarop toegezien wordt.

Ten tweede, als het dan toch mis gaat, en helaas gebeurt dat nog te veel, dan zijn er mensen, die met het gezag van een instantie, op kunnen treden.

Weet u hoe de achterban van uw partij denkt over dierenwelzijn en het belang daarvan?

Die achterban is diervriendelijk. Veel GroenLinksers zijn vegetariër.

Vindt uw partij dat de huidige Dierenwelzijnwet voldoende handvatten geeft om dierenmishandeling adequaat tegen te gaan?   

Tegen gaan is iets anders dan voorkomen. Mishandeling op kleine schaal kan wel aangepakt worden. De bio-industrie en het veevervoer over lange afstanden valt hier helaas niet onder.

Vindt uw partij het een taak van de overheid om op te komen voor het welzijn van dieren in Nederland? 

Ja, inderdaad. Daarom is er bijvoorbeeld de overheidstaak van de veterinaire inspectie. Die moet niet in dienst staan van commerciële belangen, maar van het dierenwelzijn.

Is het wenselijk dat een wethouder ook dierenwelzijn in zijn portefeuille krijgt?  

GroenLinks pleit voor een milieuwethouder. In haar of zijn portefeuille past dierenwelzijn uitstekend. Dat moet dan wel afzonderlijk benoemd worden.

Wat vindt uw partij van het initiatief van de Dierenbescherming om in elke regio een Dierenbeschermingscentrum te realiseren, waar alle dieren uit de regio centraal worden opgevangen?   

Dat lijkt ons een goed idee, waar we wel meer over willen weten.

Stelt uw partij het op prijs dat er een vertegenwoordiging van de dierenbescherming aanwezig is op uw bijeenkomsten in de regio?  

U bent welkom op een van onze fractievergaderingen, voorafgaande aan de gemeenteraadsvergadering.

Vindt uw partij dat het dierenwelzijn van ondergeschikt of bovengeschikt belang mag zijn bij de bedrijfsvoering van een organisatie?  

Zoals het sociale beleid integrerend bestanddeel hoort te zijn van een bedrijf moet ook dierenwelzijn dat zijn. Dan kan er geen sprake zijn van onder of bovenschikking.

De Dierenbescherming werkt voornamelijk met vrijwilligers, een aantal ervan zijn gebaat zijn met een gesubsidieerde baan bij de Dierenbescherming, zodat hun waarde op de arbeidsmarkt zou toenemen. Zou uw partij hier het initiatief voor willen nemen?  

Dat idee willen we graag onderzoeken. Als het landelijk geregeld moet worden, leggen we dat voor aan de kamerfractie, als het lokaal kan willen we een aanvraag zeker ondersteunen.

Hoe denkt uw partij over het kweken en verkopen van "exoten" om als huisdier te houden? Denk hierbij aan leguanen, (vogel)spinnen, de Asharakat, een goudvis in een kom of een papagaai in een kooi?  

“Exoten” moeten daar blijven waar ze horen, dus niet hierheen gebracht worden.

In het Europese verkiezingsprogramma van GroenLinks staat: “De handel in exotische dieren wordt aan banden gelegd.”

Ondank het coupeerverbod bij paarden wordt dit nog steeds via Frankrijk mogelijk gemaakt, de dierenbescherming streeft ernaar om deze dieren niet meer toe te laten op manifestaties, wat vindt uw partij van dit initiatief? En is uw partij bereid om de ‘Frankrijk- route’ te bespreken met uw buitenlandse collega's?   

Het is een goed idee om het omzeilen van het coupeerverbod te bestraffen met uitsluiting van manifestaties.

Verder willen we die vraag graag voorleggen aan onze Europarlementariërs.

Hoe denkt uw partij over stierenvechten en paté de foie gras?  

In het Europese verkiezingsprogramma van GroenLinks staat: “”De EU verbiedt (volks)vermaak en sport met dieren, zoals bijvoorbeeld stierenvechten en dieren in circussen, waarbij aantoonbaar is, dat het welzijn van dieren wordt geschaad.”

Bij de productie van foie gras “wordt hert welzijn van dieren geschaad” kunnen we hier aan toevoegen. Dat geldt trouwens ook voor het couperen van paardenstaarten.

Hoe denkt uw partij over het dragen van bont afkomstig van dieren die daarvoor speciaal zijn gekweekt?  

Dat wijzen wij af. “Het fokken van pelsdieren wordt verboden, evenals de handel in en import van bont(producten).”uit ons Europese verkiezingsprogramma.

Vindt uw partij dat het ministerie van Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit voldoende oog heeft voor dierenwelzijn, zeker als het gaat om het ‘ruimen’ van dieren bij Q-koorts of MKZ? 

Onze partij heeft het idee, dat commerciële belangen gaan boven het dierenwelzijn.

Hoe bewust gaat u zelf om met het welzijn van dieren? 

Ik heb zelf geen huisdieren. Een van de redenen daar voor is, dat ik weet, hoeveel tijd en zorg een huisdier vraagt .

Ton de Nooij, fractievoorzitter/lijsttrekker GroenLinks Vlissingen