Vlissingen CO2-neutraal, kindvriendelijk, groen en met een goede ouderenzorg. Dat zijn de ijkpunten van GroenLinks.

Bij het begin van de informatiebesprekingen voorafgaande aan de vorming van een nieuw college van burgemeester en wethouders is aan alle raadsfracties gevraagd om breekpunten op te noemen. Aan de hand daarvan zou bepaald worden welke partijen deel zouden mogen uitmaken van de nieuwe coalitie. GroenLinks sprak liever over ijkpunten en noemde er vier.

Allereerst wilden we, dat er serieus werk zou worden gemaakt van het plan om Vlissingen CO2-neutraal te maken. Op 20 december was een initiatiefvoorstel van ons over dit onderwerp door de meerderheid van de raad aangenomen. In februari heeft het college van B. en W. daar een nadere uitwerking aan gegeven.

Onze tweede wens was een aanscherping van het jeugdbeleid. Het rapport Kinderen in tel van het Verweij-Jonker Instituut situeert Vlissingen bij de meest kindonvriendelijke gemeenten van Nederland. Jeugdbeleid moet erop gericht zijn om daar grondige verbetering in aan te brengen.

Het vorige college bleek daar zeer gevoelig voor te zijn.

Sinds jaar en dag weigert GroenLinks verstening van het Westduingebied toe te laten. Een eventuele verhuizing van het schildpaddenverblijf van Iguana naar dat gebied zouden we nog kunnen aanvaarden, maar meer ook niet.

GroenLinks had als een van de tien prioriteiten in het raadsverkiezingsprogramma staan, dat er vijf zorgsteunpunten in de gemeente Vlissingen moeten komen, als onderdeel van een serieus seniorenbeleid.

Wat wij ijkpunten noemden bleken breekpunten. GroenLinks viel buiten de onderhandelingen. Het leek ons zo’n mooie combinatie: LPV, PSR, Groenlinks en D66. Het is er niet van gekomen.

In het coalitieakkoord herkennen we niet zoveel van wat voor ons belangrijk is.  Als u dit leest, is de raadsvergadering, waarin de antwoorden gegeven zijn, achter de rug. Dan is dus ook bekend, hoe groot het draagvlak voor het nieuwe college is.