Indien er nu een volksstemming zou plaatsvinden over kernenergie zal 29 procent van de Nederlanders voor uitbreiding van kerncentrales stemmen. Dit percentage ligt een stuk hoger onder de Zeeuwen (45%) en de inwoners van Borsele (61%).
Met een score van 3,8 uit een maximale score van 4 kiest Nederland echter massaal voor duurzame energie.
Dit blijkt uit een intern DELTA-onderzoek dat ANP-journalist Pieter van Klinken dinsdagnacht op zijn blog heeft geplaatst.

In opdracht van DELTA heeft TNS NIPO onderzoek verricht naar de houding van Nederlanders ten aanzien van de verschillende energiebronnen.

ANP-journalist Pieter van klinken heeft de resultaten van het interne DELTA-onderzoek integraal op zijn website geplaatst.

Uit het onderzoek blijkt dat duurzame energie met een score van 3,8 uit een maximale score van 4 in Nederland het meest populair blijft. Daarbij geeft, hoewel dit percentage iets is afgenomen, 91 procent aan geen bezwaren tegen windenergie te hebben; opwekking van energie uit aardgas komt met 41 procent op een tweede plaats.
Het aantal voorstanders van kernenergie is ten opzichte van eerdere jaren licht toegenomen (2009: 30% en 2010 33%).

Ondanks dat 61 procent van de inwoners van Borsele kernernergie een goede energiebron noemt geeft 90 procent van de inwoners de voorkeur aan windenergie. Voor heel Nederland is dit respectievelijk 33% en 91%.

Opmerkelijk is dat een ruime meerderheid van de inwoners van Zeeland en slechts een derde van de Nederlanders vindt dat er een tweede kerncentrale in Borssele mag worden gebouwd. Tweederde van de inwoners van Borsele heeft geen probleem met de bouw van een tweede kerncentrale in hun gemeente.

Het gehele rapport treft u aan op de blog van Pieter van Klinken, maar kunt u ook hier (pdf, 2,5 MB) downloaden.