We stelden vragen aan het College over de keuze voor de hoge GFT-cocons en wat zij doet om mensen die de GFT-cocons niet kunnen gebruiken, tegemoet te komen. Hieronder lees je de vragen en antwoorden. We gaan binnenkort vervolgvragen indienen, om erachter te komen wat er in de tussentijd is gedaan. 

Inleiding

Mensen met een beperking moeten volledig mee kunnen doen aan de samenleving, op gebied van werk, onderwijs en ook in de openbare ruimte. Zelfredzaamheid is van groot belang en de overheid moet ervoor zorgdragen dat voorzieningen zo toegankelijk mogelijk worden ingericht voor mensen met een beperking. Helaas schiet Nederland hierin ernstig tekort, zo bleek ook onlangs weer in het nieuws. Concreet hebben wij een inwoners gesproken die zich verbaast over het volgende. In het afgelopen jaar zijn bovengrondse GFT-cocons geplaatst waar inwoners hun groenafval in kunnen deponeren, door gebruik van de druppel. 

De opening van deze cocons zit dermate hoog, dat deze voor rolstoelgebruikers niet bereikbaar is. 

Vraag 1 Hoe heeft de gemeente rekening gehouden met de toegankelijkheid van de bovengrondse GFT-cocons voor mensen met een beperking, zoals rolstoelgebruikers? 

Antwoord gemeente:

Gemeente Vlissingen neemt altijd toegankelijkheid mee in haar afweging voor de openbare ruimte en haar containers. Zij moet eveneens rekening houden met andere zaken, zoals bereikbaarheid, kwaliteit, veiligheid en betaalbaarheid. Hierbij zoekt zij altijd naar de meest ideale oplossing. Voor afval geldt hetzelfde; We bieden mensen die fysiek niet in staat zijn hun afval weg te brengen altijd de mogelijkheid om gezamenlijk te zoeken naar een passende oplossing. Bovengronds container De bovengrondse container gebruiken wij voor gft-afval en kleine elektrisch apparaten. Dit wordt ook wel een cocon genoemd, omdat het slechts een behuizing is waarin een container staat. Dit model wordt in Nederland veelgebruikt voor het inzamelen van gft-afval (een afvalstroom die gemeenten wettelijk verplicht zijn om in te zamelen) bij hoogbouw. De keuze voor dit model heeft meerdere redenen: Blad 2 behorend bij 2546745 / 2548074 

- Allereerst is het ondergronds inzamelen van gft-afval onwenselijk, omdat het leidt tot stank. Daarnaast tast de vochtigheid het materiaal van de container aan. Op basis van eerdere proeven in Vlissingen, maar ook elders in het land, is ondergronds inzamelen van gft-afval onwenselijk. 

- Ten tweede is maar een beperkt aantal modellen beschikbaar om het gft-afval in bovengrondse containers in te zamelen. Voor het gemak onderscheiden we het huidig model in Vlissingen en het iets lager model dat gemeente Middelburg gebruikt. De reden dat we niet specifiek voor het model van gemeente Middelburg hebben gekozen, ondanks dat deze in hoogte beter toegankelijk lijkt, is vanwege de volgende redenen:

 o Het Middelburgs model werkt met een klep. Deze klep kan men openhouden waardoor er onbeperkt afval in gegooid kan worden. De ervaring leert dat deze mogelijkheid leidt tot vervuiling van de gft-afvalstroom; Er is een grotere kans op letsel als er wordt gewerkt met een klep, omdat er wordt gewerkt met een veersysteem; Tot slot moet men over de container heen buigen om toegang te krijgen tot de container. Ook dit is lastig als rolstoelgebruiker. 

o Het Vlissings model werkt met een trommel, waardoor inwoners niet in staat zijn om onbeperkt afval te storten in een gft-cocon. Zij moeten elke keer de afvalsleutel gebruiken om het gft-afval kwijt te kunnen. De trommel moet altijd hoger zijn dan de container die in de cocon staat (zie tekening), anders kan de container in de cocon niet worden geleegd. Dit leidt tot een hoger model en daardoor is het minder toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Daarentegen is de kans kleiner op vervuiling en fysiek letsel. Het is uiteindelijk een afweging geweest waarbij we concessies hebben moeten doen op het gebied van toegankelijkheid. 

Vraag 2 Wat zijn de huidige gemeentelijke richtlijnen of standaarden bij de plaatsing van openbare voorzieningen om ervoor te zorgen dat deze toegankelijk zijn voor alle inwoners, inclusief mensen met een fysieke beperking? 

Antwoord: De gemeente Vlissingen probeert haar voorzieningen en de openbare ruimte voor iedereen toegankelijk te maken. Er vindt altijd een afweging plaats tussen meerdere aspecten, zoals toegankelijkheid, betaalbaarheid, veiligheid en aantrekkelijkheid. We waarborgen de toegankelijkheid op verschillende manieren. Daarnaast komt het belang van toegankelijkheid op verschillende momenten terug in onze processen/ procedures als we bezig zijn met de inrichting van onze openbare ruimte. Zo hanteren we een constructiehandboek waarin constructiegegevens en details zijn opgenomen die ook de toegankelijkheid bij het ontwerp moeten waarborgen.. Daarnaast controleren we bij de oplevering onder andere of het toegankelijk genoeg is. Wat betreft het afvalbeleid nemen we het belang van toegankelijkheid in een aantal zaken mee: Het staat in ons programma van eisen voor het leveren van ondergrondse containers. Hierbij kan je denken aan eisen voor de toegankelijkheid van het voetgangersplatform, de hoogte en de inwerpvoorziening voor rolstoelgebruikers; Bij het maken van een spreidingsplan voor inzamelvoorzieningen is bereikbaarheid/ toegankelijkheid één van de randvoorwaarden. Deze voorwaarden zijn vastgesteld door het college in het Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening Vlissingen 2022. Dit spreidingsplan leggen we altijd ter inzage, waardoor inwoners kunnen reageren op de locaties van onze containers. Bij de oplevering van een container controleren we of deze gelijk staat met de omgeving, of we aan stoepverlaging moeten doen of dat het pad naar de opening bereikbaar genoeg is. Blad 3 behorend bij 2546745 / 2548074 

Vraag 3 Zijn de GFT-cocons vooraf getest op toegankelijkheid voor mensen met een beperking? Zo ja, wat waren de resultaten van deze testen en hoe zijn deze in de praktijk gebracht? 

Antwoord: De gft-voorzieningen voor hoogbouw zijn vanaf 2022 stapsgewijs in Vlissingen gerealiseerd. De signalen over de mate van toegankelijkheid zijn, ondanks dat we in een aantal deelgebieden actief inwoners hebben gevraagd naar hun ervaring met gft-inzamelvoorzieningen, zeer beperkt voorkwamen. Pas in het laatste deelgebied kwamen deze aan het licht. We waren ons wel bewust van de hoogte van deze inzamelvoorziening. In dit geval is er na zorgvuldige afweging (zie antwoord vraag 1) gekozen voor het hogere model. 

Vraag 4 Zijn er plannen om de bovengrondse GFT-cocons toegankelijker te maken voor rolstoelgebruikers? Zo ja, op welke termijn kunnen deze aanpassingen worden verwacht? 

Antwoord: De keuze voor het huidige model is een bewuste afweging geweest van verschillende belangen (zie bovenstaande antwoorden). Hierbij hebben we een concessie gedaan op het gebied van toegankelijkheid. Alle gft-cocons rolstoeltoegankelijk maken is niet mogelijk. Wat wel mogelijk is om de locaties waarvan we weten dat er relatief veel mensen mindervalide zijn, zoals ter Reede en bij de Plaatwerkerij, te onderzoeken of de toegankelijkheid kan worden verbeterd. De oplossing ligt waarschijnlijk niet zozeer in de voorziening maar in de omliggende omgeving. Dit betekent maatwerk waardoor de oplossing niet overal op dezelfde manier kan worden toegepast. 

Vraag 5 In hoeverre betrekt de gemeente ervaringsdeskundigen, zoals mensen met een beperking of belangenorganisaties, bij het ontwerpen en plaatsen van openbare voorzieningen zoals deze GFT-cocons? 

Antwoord: Jaarlijks worden ideeën vanuit de Stichting Werkgroep Gehandicapten Walcheren gedeeld met de medewerkers die betrokken zijn bij de planontwikkeling van vastgoed en de openbare ruimte. Bij deze bijeenkomst worden ervaringen gedeeld en wordt de dialoog gevoerd over de afwegingen die gemaakt worden in relatie tot toegankelijkheid, beheersbaarheid, aantrekkelijkheid en betaalbaarheid. Bij specifieke opgaven, zoals het herinrichten van de boulevards en de Visie Spuikom, worden voor de uitwerking van de projecten vaak de Adviesraad WMO en Jeugd of een ervaringsdeskundige betrokken. Ze zijn dan lid van de klankbordgroep. Aan het eind van een project dat invloed heeft op de openbare ruimte vindt er een zogeheten schouw plaats met de Stichting Werkgroep Gehandicapten Walcheren en onze consulent leefbaarheid. Voor gft-cocons maken we uiteraard gebruik van onze kaders (randvoorwaarden Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening Vlissingen 2022) en hebben belanghebbenden altijd de mogelijkheid hun visie op de locaties kenbaar te maken. 

Vraag 6 Hoe borgt de gemeente dat alle nieuwe of te renoveren openbare voorzieningen en ruimten, zoals afvalsystemen, bushaltes en parkeerplaatsen, toegankelijk zijn voor mensen met een beperking? 

Antwoord: Zie de antwoorden op vraag 2 en 5. Blad 4 behorend bij 2546745 / 2548074 Vraag 7 Hoe communiceert de gemeente met inwoners over eventuele problemen met toegankelijkheid van openbare voorzieningen, en hoe kunnen inwoners meldingen maken of suggesties doen voor verbeteringen? Ons antwoord Inwoners hebben verschillende mogelijkheden om problemen met o.a. toegankelijkheid te melden bij de gemeente, namelijk: 1. Inwoners kunnen hun suggesties/ meldingen doen via de reguliere kanalen, Melding openbare ruimte | Gemeente Vlissingen, (gratis) MijnGemeente-app en de QR-codes op de verschillende objecten; 2. Inwoners kunnen bij projecten, vaak tijdens inspraak en informatiebijeenkomsten, reageren op het ontwerp. Ook de Adviesraad WMO en Jeugd en de Stichting Werkgroep Gehandicapten Walcheren (SWGW) worden hiervoor uitgenodigd, zodat ze hun reactie kunnen geven op de plannen. . Wij gaan ervan uit u hiermee in voldoende mate te hebben ingelicht. Hoogachtend, burgemeester en wethouders van Vlissingen, de secretaris, de burgemeester, drs. R.D.A. Wiskerke drs. A.R.B. van den Tillaar