Na aanleiding van het toegezegde ontwerp bestemmingsplan Stadslandgoed Nieuwerve Vlissingen heeft GroenLinks vragen over het traject.

1. Wanneer ontvangen we het ontwerp bestemmingsplan?

A: Zodra het ontwerpbestemmingsplan door het college van B&W ter inzage wordt gelegd.

2. Is er voor de vervolgstap, Inrichtings- en ontwikkelteam Stadslandgoed o.b.v. participatie, duidelijk hoe dit participatietraject eruit gaat zien? Wordt de raad gevraagd mee te denken aan de mate van participatie van de inwoners? 

A: Het participatieplan voor het te lopen participatieproces wordt momenteel opgesteld.

3. Als het participatietraject nog niet duidelijk is, wanneer kunnen we verwachten dat hierover besluiten zijn genomen? Als het wel al besloten is over het participatietraject, hoe ziet het participatietraject eruit?

A: We rekenen erop dat we in het eerste kwartaal van 2023 een participatieplan kunnen opleveren.

4. Wordt er een denktank opgericht waarin er gedacht wordt aan educatie? Welke partijen nemen daaraan deel of kunnen deelnemen? Is dat de HZ, Scalda, andere opleidingsinstituten? En wordt er bijvoorbeeld ook gedacht aan opleiding tot stadsboeren gedacht?

A: Dit moet uitgewerkt worden in het participatieplan, maar opleidingsinstituten, kennisinstellingen en bedrijfsleven zullen worden betrokken bij de ontwikkeling van het inrichtings-/ en ontwikkelplan.

We zullen het idee van stadsboeren, net als alle ideeën die momenteel binnenkomen, inventariseren en nader afwegen in het kader van het inrichtings-/ ontwikkelplan. Daarnaast zal een dergelijk idee worden getoetst aan het bestemmingsplan.

5. Wordt de kenniswerf betrokken bij de plannen voor het Stadslandgoed? Te denken valt aan onderzoek naar verbeteren van bodemkwaliteit; er is hier immers sprake van een nulmeting.

A: Ja, in de door H+N+S+ in opdracht van het College van Rijksadviseurs opgestelde visie voor het stadslandgoed Nieuwerve is aangegeven dat het stadslandgoed kan dienen als een pied-à-terre voor de Kenniswerf.

6. Worden partijen zoals stichting voedselbosbouw, Herenboeren, gemeenschapstuinderij of city seeds betrokken bij het ontwikkelen van plannen? Of zijn er andere partijen betrokken? Dan wil de raad dat graag weten.

A: Welke partijen exact betrokken worden is onderdeel van de uitwerking.

fractie GroenLinks Vlissingen