Voor de commissie Algemeen & Sociaal van 23juni 2022 zijn ten aanzien van het
raadsvoorstel 3.1 – 1e wijziging integrale verordening Wmo en Jeugd 2021 de volgende
vragen gesteld.
Q&A vragen van Fractie GL
Behandeld door wethouder
Onderwerp: 3.1 - 1e wijziging integrale verordening WMO en Jeugd 2021 Gemeente Vlissingen

1. Er staat dat “er geen voorafgaand onderzoek nodig is” in Blad 1, paragraaf 3. Vervolgens staat er in blad 4 dat er een “lichte toets” wordt gehanteerd. Is een toets, in welke vorm dan ook, niet ook een onderzoek?
Nee. Dit is een toets om na te gaan of je binnen de wet maatschappelijke ondersteuning (hierna:wmo) recht hebt op toegang tot de algemene voorziening zoals bedoeld in
de wmo. Deze bestaat onder andere uit de check of je inwoner bent van Vlissingen, welke beperkingen je ervaart.
2. Er wordt gesproken over een ‘lichte toets’, waar kunnen we vinden wat
deze toets inhoud?
Deze staat beschreven in de ontwikkelovereenkomst met onze combinaties en zal, na vaststelling van de verordening, gecommuniceerd worden aan de wmo cliënten en tevens vervat worden in de beleidsregels.
3. In blad 4 staat er dat informatie over het nieuwe zorgstelsel is gegeven in vorm van een brief en/of folder. Staat hier ook in hoe een inwoner bezwaar of beroep kan indienen? Staat de klachtenprocedure duidelijk in de folder van mei 2022?
Nee. De komst van het nieuwe zorgstelsel heeft geen enkele wijziging met zich mee gebracht in de huidige klacht- en bezwaar/beroepsprocedure.
De inwoner wordt in de komende periode voortdurend geïnformeerd. In de volgende nieuwsbrief zal op dit onderwerp een item worden geplaatst.
4. Er wordt gesproken over ‘laagste tarief’ in artikel 32 lid 4. Wat gebeurd er wanneer passende zorg voor een inwoner meer kost dan ‘laagste tarief’, wordt er dan gekozen voor kwaliteit of voor laagste tarief? Kan je met het laagste tarief nog de best passende hulpverlening bieden?
Bijvoorbeeld: mevrouw heeft al 10 jaar dezelfde huishoudelijke hulp. Haar huishoudelijke hulp is nu alleen niet de goedkoopste. Moet zij nu gaan voor ‘laagste tarief’, of mag zij haar
huishoudelijke hulp houden, omdat dit meer passend is voor haar?
De term “laagste tarief” zoals bedoeld in artikel 32 lid 4, linkt het pgb tarief met het tarief voor Zorg in Natura. In het genoemde voorbeeld kan mevrouw haar hulp houden, indien voor pgb wordt gekozen. Alleen geldt dan het “laagste tarief”.
De wijziging in artikel 32 lid betreft enkel de term “huishoudelijke ondersteuning”, welke is vervangen door “schoon en leefbaar huis”.
5. Lopende aanvragen voor aanvullende zorg binnen de Wmo die zijn ingediend voor de wijziging van de verordening, maar nog niet zijn beoordeeld, worden afgehandeld overeenkomstig de gewijzigde
verordening.” Waarom worden deze aanvragen behandeld op de nieuwe wijze?
Zijn ook deze inwoners inmiddels geïnformeerd met een brief/ folder? Er staat nu namelijk in blad 4 alleen dat inwoner met hulp of ondersteuning in het huishouden, dagbesteding en/of
individuele begeleiding middels een brief en folder geïnformeerd zijn over de
veranderingen.

Waarom worden deze aanvragen behandeld op de nieuwe wijze?
De nieuwe werkwijze heeft als voordeel dat dan de ondersteuning sneller kanstarten, omdat slechts een lichte toets plaatsvindt, die minder tijd vergt dan het huidige onderzoekvan team Wmo & Jeugd voor een maatwerkvoorziening. Het is voor een inwoner altijd mogelijk om alsnog een aanvraag via team Wmo & Jeugd in te dienen als hij het niet eens is met de toewijzing voor een algemene voorziening.
Tegen het besluit daarop is bezwaar en beroep mogelijk.

Zijn ook deze inwoners inmiddels geïnformeerd met een brief/ folder?
Nee. De folder is naar alle huidige wmo cliënten gestuurd. Deze inwoners zullen, indien zij inderdaad ondersteuning vanuit de wmo gaan ontvangen, in een volgende lichting meegenomen worden.