Op 2 juli 2020 stemde GroenLinks tijdens de besluitenraad in met het raadsvoorstel Regionale energie strategie 1.0.

Het Behalen van de klimaatdoelstellingen vraagt om veel kleine stappen om uiteindelijke de klimaatdoelen te behalen. GroenLinks is blij met de RES 1.0. Wel ziet GroenLinks nu al verbeterpunten voor de volgende RES2.0. Die verbeterpunten liggen vooral op provinciaal niveau bij de Zeeuwse-industrie. En nieuwe vormen van energiewinning.

Voor de gemeente Vlissingen betekent de RES toch wel iets anders dan voor de Provincie. De gemeente komt aan bod als het gaat om energiezuinige en klimaatvriendelijke plannen te maken voor en samen met inwoners in de woonwijken en kernen.

Een mooi voorbeeld is de Klimaatstresstest die studenten van de HZ in Vlissingen uitvoerde. Deze Klimaatstresstest leverde resultaten en actiepunten op. GroenLinks wil hieraan graag daadwerkelijk uitvoering geven.

De wethouder kondigde, naar aanleiding van onze GroenLinks vragen, aan dat er voor eind 2020 een plan van aanpak ligt waarin de speerpunten van de RES én de resultaten van de Klimaatstresstest zijn opgenomen.

 

Kernenergie

Naar aanleiding van de RES diende de SGP een drietal moties in. Met deze moties werd o.a. gevraagd om gebruik te maken van een mix van kernenergie met andere energievormen.

GroenLinks stemde tegen de moties. De fractievoorzitter van GroenLinks lichtte de reden in de raad toe.

GroenLinks is tegen kernenergie. Daarom wil GroenLinks dat de kerncentrale in Borssele sluit en geen nieuwe kerncentrales meer openen. Kerncentrales kosten vele miljarden euro's en zijn niet winstgevend. Kernenergie drukt bovendien duurzame stroom van de markt. De kans op ongelukken met kerncentrales is misschien klein, maar als er iets gebeurt, heeft een dergelijk ongeluk enorme gevolgen. Daarnaast zorgt kernenergie voor schadelijk radioactief afval. Kernenergie is peperduur en wordt steeds duurder. Eén kerncentrale kost tientallen miljarden euro's. Kerncentrales krijgen financiële steun van overheden, omdat ze te duur zijn voor ondernemers zelf. De Nederlandse economie schiet bovendien weinig op met nieuwe kerncentrales, want het zijn buitenlandse bedrijven die ze bouwen. Elke euro die we uitgeven aan kernenergie kunnen we niet meer investeren in wind- en zonnestroom of het gebruik van aardwarmte. En dat is zonde, want wind blijft waaien zon blijft schijnen, maar uranium raakt onherroepelijk op. Wind- en zonne-energie leveren meer stroom op, scheppen meer banen en geven ons een schoner milieu.

Het is hoopgevend dat de bouw van een tweede kerncentrale in Borssele niet doorgaat. En als het aan GroenLinks ligt gaat ook de bestaande centrale in Borssele zo snel mogelijk dicht.

Slim omgaan met energie en meer gebruik maken van groene energie - dat zijn de echte antwoorden voor de toekomst.

Dit is onderwerp is eigenlijk geen gemeentelijke verantwoordelijkheid. De verantwoordelijkheid ligt bij de staat en de provincie. Het is wel prettig dat ik ruimte heb gekregen om ons GroenLinks standpunt op dit onderwerp te mogen laten horen.

Jeroen Portier

Fractievoorzitter GroenLinks Vlissingen