Schriftelijke vragen GL: Olie op het water

19-08 2018

Naar aanleiding van een artikel in de PZC van 19 augustus 2018 “Zwemmers voor de kust van Vlissingen opgelet: olie op het water”. De strandwacht heeft ervoor gekozen om de gele vlag te hijsen (zwemmers en baders extra voorzichtig en alert moeten zijn in het water). De gevolgen hiervan kunnen desastreus zijn voor Vlissingen.

 

GroenLinks wil verduidelijking van de wethouder op de volgende vragen:

 1. We zitten nu aan het einde van het zomerseizoen, maar wat als dit tijdens hoogseizoen was gebeurd?
 2. Is het oliespoor afkomstig uit het wrak van het in 1965 gezonken Griekse vrachtschip Spyros Armenakis dat 800 meter voor de boulevard van Vlissingen ligt?
 • Wie gaat deze olievervuiling opruimen?
 1. Rijkswaterstaat heeft in de periode van 18/19 augustus 2018 zowel vanaf het water als vanuit de lucht onderzoek gedaan. Wat zijn de consequenties hiervan voor het badstrand en het milieu (waterkwaliteit, dier en mens)?
 2. Is Rijkwaterstaat verantwoordelijk voor dit wrak?
 3. Vlissingen kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de gevolgen en de kosten die onder andermans verantwoordelijkheid zijn.

Bent u het ermee eens dat we dit probleem serieus moeten aanpakken?

 • Zo ja, welke actie gaat u naar Rijkswaterstaat ondernemen om te voorkomen dat dit wrak nog meer schade aanricht aan ons milieu, badstrand en imago toeristische trekpleister?
 • Zo nee, wat gaat u dan doen?
 1. Van volledige berging is tot nu toe afgezien, omdat het wrak niet in de weg ligt voor de scheepvaart en vanwege de hoge kosten. Deze situatie is zo schadelijk en kan desastreuse gevolgen hebben dat het zinvol is om de verantwoordelijke partij het verzoek te doen om het wrak te ruimen. Gaat u het verzoek bij de verantwoordelijke partij neerleggen?
 • Zo ja, wanneer gaat u dit doen?
 • Zo nee, waarom niet?

 

Met vriendelijke groet,

GroenLinks

Gorana Kordis en Jeroen Portier