17 juni 2022

Schriftelijke vragen van GroenLinks aan het college van Ben W

Onderwerp: Maaibeleid

Naar aanleiding van een artikel in de PZC op. 13-6-2021.

https://www.pzc.nl/zeeuws-nieuws/weggemaaide-zeldzame-orchidee-laat-waterschap-koud-er-zijn-ergere-dingen-in-de-wereld~a283040f/

Het verbaast GroenLinks, zeker nu we als gemeente Vlissingen zo voorzichtig handelen tijdens het broedseizoen, hoe de woordvoerder van Waterschap Scheldestromen zich uitlaat over het maaibeleid van het Waterschap en de uitlatingen over de beschermde flora en fauna op de Oranjedijk.

 

1. Heeft het college afspraken met het Waterschap Schelderstromen gemaakt over het maaibeleid? Zo ja welke afspraken zijn bepalend?

Antwoord:

Tot het takenpakket van het waterschap behoren onder andere het beheren van dijken en natuurbeheer in en aan dijken. De Oranjedijk in Vlissingen valt tevens onder het voornoemde beheerareaal van het waterschap Scheldestromen.

De wijze waarop onderhoud wordt gepleegd en de invulling die aan dergelijke percelen wordt gegeven, behoort tot haar autonomie waarbij wel rekening wordt gehouden met lokale wetgeving met betrekking tot bijvoorbeeld vergunningen. Daarnaast dient eenieder, zo ook het waterschap en haar medewerkers en aannemers, zich te houden aan de bepalingen uit de Wet Natuurbescherming.

 

2. Is het gemeentelijk, maaibeleid afgestemd op het maaibeleid van Waterschap Scheldestromen?

Antwoord:

Neen. Het waterschap werkt volgens een ‘eigen’ voor de waterschappen opgestelde gedragscode soorten-bescherming waarmee onder andere invulling wordt gegeven aan de in de Wet Natuurbescherming opgelegde zorgplicht. Alhoewel de beleidsdoelstellingen met betrekking tot biodiversiteit en ecologie sterk overeenkomen, voeren zowel de gemeente Vlissingen als het waterschap Scheldestromen een eigen beleid. Op ambtelijk niveau wordt er momenteel reeds wel overleg gevoerd over kansen en mogelijkheden om bijvoorbeeld sinusmaaien toe te gaan passen.

 

3. Is het college van plan om met de betreffende woordvoerder van het waterschap in gesprek te gaan om verheldering over deze uitspraken te krijgen?

Antwoord:

Het college streeft naar een goede en vruchtbare samenwerking met het waterschap. En eenieder dient zich vanuit haar eigen rol en verantwoordelijkheid aan de wetgeving van bijvoorbeeld de Wet Natuurbescherming te houden. De toezichthoudende rol ligt hierbij bij de Regionale Uitvoeringsdienst. In het komende periodieke overleg zullen we extra aandacht vragen om flora en fauna te respecteren.

 

GroenLinks kan zich goed vinden in het antwoord dat het college het komende periodieke overleg extra aandacht vraagt om flora en fauna te respecteren.