SVRZ gaat het zorgsteunpunt in de Harlekijn sluiten en vervangen door een ambulante verpleegkundige. Wat betekent dit voor de veiligheid van ouderen?
Vragen actuele zaken raadsvergadering 17 december 2009
Met ingang van 1 januari 2010 zal SVRZ het zorgsteunpunt in de Harlekijn in de nachtelijke uren sluiten. Hulp zal dan verstrekt worden door een ambulante verpleegkundige. Dit komt niet lang nadat de nachtelijke zorgpost in Weyeblick door SVRZ niet gerealiseerd werd. De bewoners van de Weyeblick werden voor acute zorg in de nacht verwezen naar de Harlekijn.
1 Is hierover overleg geweest met de gemeente, bijvoorbeeld om de gegevens over het steunpunt op de gemeentelijke web-site aan te passen?
2 Door het Zorgkantoor wordt een aanrijtijd ’s nachts van 20 tot 30 minuten niet meer als een vereiste gezien. Dat betekent, dat ouderen, die de noodknop van het alarmeringssysteem gebruiken, ’s nachts in acute situaties eventueel langer dan een half uur op hulp moeten wachten. Acht het college dit acceptabel?
3 De gemeente Middelburg (wethouder Albert de Vries) stelt in de Huurwijzer nr. 3, 2009, dat in alle Middelburgse wijken woonservicezones ingericht zijn. De voormalige wethouder Verhage heeft in gesprekken met het huurderscomité van l’escaut toegezegd, dat ook in Vlissingen dergelijke woonservicezones ingericht zouden worden. Tot nu toe is dat niet gebeurd. Voor nachtelijke hulp zijn Vlissingers nu op Middelburg aangewezen. Kan dit niet anders geregeld worden?
Ton de Nooij