Tweede Kamerlid Tofik Dibi, afkomstig uit Vlissingen, bracht op vrijdag 29 januari een werkbezoek aan Vlissingen. Lees het verslag dat raadslid Ton de Nooij hierover schreef.
Vrijdag 29 januari bracht Tofik Dibi, Tweede Kamerlid voor GroenLinks een werkbezoek aan Vlissingen.
Ik haalde hem van het station en direct was er weinig tijd voor koetjes en kalfjes. Op weg naar Dunya in de Bonedijkestraat, waar het werkbezoek zou beginnen, kwamen we langs het Scheldeterrein, of wat er van over is, op dit moment. Een lege vlakte, die eens een geslepen diamant moet zijn, maar die ook zomaar een molensteen om de nek van de gemeente Vlissingen kan worden. Voor dat dat verhaal klaar was reden we het Midden-gebied in. En dan gaat het gesprek natuurlijk over de problemen, die er van de zomer waren. De sluiting van de Walk-in en het samenscholingsverbod. Maar ook over het schietincident van afgelopen weekend. Ik vertelde, dat de avond daarvoor de burgemeester in de gemeenteraad had duidelijk gemaakt, dat het schietincident in de criminele sfeer plaats vond en dat dat los stond van de overlast, die tot het samenscholingsverbod had geleid. Vlissingen lijkt Rotterdam of Amsterdam wel, zei hij. Het is niet meer het liefelijke dorpje, dat ik me uit mijn jeugd herinner.
In Dunya kreeg Tofik uitleg over de vrouwenactiviteiten, die er in dat centrum plaats vinden. Vooral de taallessen voor vrouwen van verschillende nationaliteiten trokken zijn aandacht. Door de veranderingen in de samenstelling van de wijk komen er nu niet alleen Turkse en Marokkaanse vrouwen, maar ook vrouwen uit Polen, Roemenië en Bulgarije.
Binnen het uur moest Tofik door naar de Paljas. Daar werd hij op de hoogte gebracht van de vernieuwde opzet van het jongerenwerk, die noodzakelijk was door de overlast, die vooral Marokkaanse jongeren voor de zomer in en rond de Walk-in veroorzaakten. Hij kent de Marokkaanse cultuur van binnenuit en was daarom heel benieuwd naar de nieuwe aanpak. Hij hoorde ook van de frustratie van Marokkaanse jongeren, die ondanks een goede opleiding moeilijk aan een baan kunnen komen. Soms beantwoordt zelfs de gemeente Vlisisngen sollicitatiebrieven niet.
Aansluitend vond hij nog tijd om weer terug in Dunya voor de nieuwjaarsreceptie van GroenLinks Vlisisngen kort iets te zeggen over wat hij in het manifest over “het integratiedebat is zeau 2001”geschreven heeft. Laat je nu niet allereerst door angst leiden, maar richt je op de positieve kanten, op de mogelijkheden, die jongeren door goede opleidingen te volgen, hebben.
Hij wil nog wel eens terug komen, zei hij. Dat zal niet meer in Dunya kunnen. Dat wordt per 1 april afgebroken om plaats te maken voor een parkje. Jammer van dit karakteristieke gebouw. Het is een oud badhuis, uniek in zijn soort.
Ton de Nooij