ZSP wil de nautische toegankelijkheid van de haven Vlissingen-Oost verbeteren, waardoor de toegankelijkheid, de betrouwbaarheid en de concurrentiepositie van de haven zal verbeteren. Deze opmaat voor een vierde verdieping vinden wij ongewenst, vandaar onze vragen (d.d. 6 september 2016):

Toelichting

“Een goede nautische toegankelijkheid van de haven van Vlissingen-Oost is essentieel voor de toekomst van de Zeeuwse havens en daarmee voor een aantal bedrijven in de Zeeuwse havens. De haven van Vlissingen-Oost is nautisch goed bereikbaar voor scheepvaart met een tij afhankelijke diepgang van 16,5m.” Aldus Zeeland Seaports.

ZSP wil de nautische toegankelijkheid van de haven Vlissingen-Oost verbeteren, waardoor de toegankelijkheid, de betrouwbaarheid en de concurrentiepositie van de haven zal verbeteren.

Doel van het project is om de haven van Vlissingen-Oost nautisch toegankelijk te maken voor bulkvaart met een diepgang van 16,5m. De derde (en laatste) verdieping van de Westerschelde was ‘slechts’ 15m inclusief kielspeling!

Vragen:

  1. Is het college bekend met en gekend in de plannen van ZSP om de Wielingen fors uit te gaan baggeren (de zgn. Maatwerkgeul)?

    Het College is ervan op de hoogte dat Zeeland Seaports met een beperkte ingreep de vaargeul ter plaatse van de Wielingen wil optimaliseren om zo de betrouwbaarheid van de toegankelijkheid van de Sloehaven tot een diepgang van 16,5 meter te waarborgen. Dit is noodzakelijk om de haven concurrerend te houden en voor te bereiden op de toekomst. Bovendien ligt er een concrete vraag vanuit het daar gevestigde bedrijfsleven dat verruiming noodzakelijk is. Het komt de economie en werkgelegenheid dan ook ten goede. Tot slot staat het verbeteren van de nautische toegang eveneens genoemd in het Strategisch Masterplan van Zeeland Seaports.
  2. Zo ja, wat heeft onze gemeentelijke vertegenwoordiger c.q. aandeelhouder met die informatie gedaan? Handelde hij in opdracht van het college en heeft hij de raad geïnformeerd?

    Vanuit haar rol als aandeelhouder gaat onze gemeente niet over operationele zaken van de NV Zeeland Seaports. Dat is primair een verantwoordelijkheid van het bestuur van het bedrijf. Verder, tijdens een bezoek van twee leden van ons College, aan een bedrijf dat op dit moment hinder ondervindt van de beperkte nautische toegang, werd de noodzaak van de verruiming van de vaargeul nog eens bevestigd. Tot slot heeft Zeeland Seaports op 17 november 2015 een presentatie gegeven aan Raden en Staten over het Strategisch Masterplan waarin dit onderwerp onder andere is benoemd.
  3. Om de Maatwerkgeul te realiseren moet circa 600.000m3 specie gebaggerd worden en in het gebied worden teruggestort. Bij de baggerspeciestort voor verruiming van de vaarweg in de Westerschelde oordeelde de Raad van State[i] dat naast een WVO(Wet Verontreiniging Oppervlaktewateren) ook een WM-vergunning had moeten worden aangevraagd. Ook is toen een MER rapportage gestart, omdat sprake is van inrichtingen waarbinnen meer dan 500.000m3 baggerspecie kan worden gestort. Wordt voor de Maatwerkgeul aan al die wettelijke verplichtingen voldaan?

    De bevoegdheid voor dit onderwerp ligt niet bij de gemeente Vlissingen. Zeeland Seaports is initiatiefnemer en uitvoerder van het project en zal aan alle wettelijke verplichtingen moeten voldoen.
  4. Mochten deze plannen doorgaan, dan heeft dat tot gevolg dat er meer goederen via de haven van Vlissingen worden getransporteerd. Dat heeft zonder meer gevolgen voor de achterlandverbindingen. Bent u het met ons eens dat ook dit aspect in een MER zou moeten worden onderzocht en is dat het geval?

    Voor dit project geldt geen MER-plicht maar geldt een MER-beoordelingsplicht. Alle (voor het milieu relevante) gevolgen van de ingreep worden in deze beoordeling meegenomen.
  5. Welke gevolgen zijn er voor Vlissingen? Meer en grotere schepen langs de Vlissingse Boulevard. Is het veiligheidsaspect onderzocht?

    Het optimaliseren van de Wielingen zal vooral voordelen bieden voor die schepen die nu ook al in Vlissingen-Oost afmeren; dus geen grotere schepen maar dezelfde schepen met meer diepgang. De vaarroute vanaf de Wielingen naar Vlissingen-Oost loopt niet langs de Boulevard. Langs de Boulevard loopt de Sardijngeul. Die geul is, vanwege de beperkte diepgang, niet geschikt voor dit type schepen. Ter verduidelijking hiervan treft u in de bijlage een kaartje waarin de locatie van de verruiming van de Wielingen wordt aangegeven.
  6. Door de aanmerkelijke verruiming van de vaargeul in de Wielingen komt er een extra getijdegolf de Westerschelde binnen. Is onderzocht welk effect dit heeft op de getijdenbeweging?

    Zeeland Seaports heeft dit laten onderzoeken door Arcadis in een hydromorfologisch onderzoek. Uit dit onderzoek blijkt dat het effect van de verruiming op waterstanden en stroomsnelheden beperkt is en vooral van lokale aard.
  7. De Westerschelde is volgens het eindrapport onderzoek derde verruiming een zand exporterend systeem geworden en zijn er o.a. ontwikkelingen op de platen en m.n. ondiep water. Zijn al deze zaken - gelet op de plannen - onderzocht op de actualiteit?

    Zeeland Seaports heeft een uitgebreid hydromorfologisch onderzoek laten uitvoeren door Arcadis om de effecten van de verruiming van de geul te onderzoeken.
  8. Bent u – vanwege de vele aanwezige kennis over de morfologie van de Westerschelde- bereid onder regie van de universiteit Antwerpen  een passende beoordeling te laten maken voor deze ‘vierde verdieping’?

    Er is in de Wielingen geen sprake van een ‘vierde verdieping’ van de Westerschelde. Zeeland Seaports heeft voor de verruiming van de Wielingen een uitgebreide passende beoordeling laten uitvoeren door Arcadis.
  9. Bent u met ons van mening dat dit plan ongewenst is, alleen al vanwege het feit dat de Westerschelde onlangs verdiept is tot maximaal 15m inclusief kielspeling? Is dit ‘diep, dieper, diepst’-spel niet meer dan verwerpelijk en een kopie van het WCT-debacle?

    Nee.
 

[i] http://www.commissiemer.nl/advisering/afgerondeadviezen/854