Op de agenda an de Besluitenraad van 16 februari de verkoop van DELTA Retail. De bijdrage van Els Verhage aan het debat:

"Op 23 februari zal de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van DELTA besluiten om DELTA Comfort BV aan dochterbedrijf Gamma te verkopen. In de adviesraad vroegen we al hoe het zo ver heeft kunnen komen en hebben we gevraagd om een second opinion, omdat de advisering van Morgan Stanley mogelijk niet alle aspecten heeft meegenomen. Dit zal helaas niet meer mogelijk zijn alvorens er een definitief, onomkeerbaar besluit genomen zal worden.

Wel pleit ik ervoor om te onderzoeken hoe het zo heeft kunnen gaan. Was er geen aandeelhoudersstrategie met o.a. een “bij overheid passend risicoprofiel en een actief aandeelhouderschap?” Hoe is het gegaan met de borging van wettelijk gedefinieerde publieke belangen en duurzame werkgelegenheid in de provincie Zeeland? Wij kennen inmiddels het antwoord, maar welke missers zijn er gemaakt of heeft het allemaal zo moeten zijn?

Alleen lage energieprijzen lijken ons niet de enige oorzaak, stroomcontracten die afgesloten zijn blijken wurgcontracten. Er is een overcapaciteit aan stroom, dit zal alleen maar toenemen.
Door verkoop van Retail zullen er kasbuffers worden opgebouwd die nodig zijn om een toekomstig faillissement af te wenden. Het geld uit de verkoop van goedlopende divisies wordt ingezet om slechtlopende divisies te compenseren. Dit geld wordt dus ook ingezet om de kerncentrale in bedrijf te houden, een kerncentrale die achterhaald is.

Hoe kan het zijn dat de kerncentrale al jaren als een blok aan de been wordt ervaren en toch niet gewoon dicht gaat? Voor GroenLinks genoeg reden om te gaan kijken naar het verleden en daar lessen uit te trekken.Laten we allen onze landelijke partijen aanschrijven dat de kerncentrale een nationaal probleem is, dat ook nationaal opgelost moet worden. Het convenant Borssele is immers een initiatief geweest van het Rijk. Het moet gewoon onderdeel worden van de coalitiebesprekingen na de verkiezingen!

Mijn vraag aan het college is dit ook samen met de overige aandeelhouders op te pakken en de raad daarover t.z.t. te informeren. Zeeland en zeker Vlissingen is te kwetsbaar, wij kunnen onze inwoners niet extra laten boeten voor de fouten die in het verleden gemaakt zijn.

Hoe hoog de toekomstige verliezen in de achterblijvende PZEM zullen zijn, is onduidelijk. Er zijn vele scenario’s maar geen enkele is hoopgevend.

Op 10-2 werd ook bekend dat de Rijksoverheid stopt met inkopen van sjoemelstroom. O.a. DELTA was lange tijd een van de huisleveranciers van de Rijksoverheid. Dat patroon is doorbroken. Nog een strop voor DELTA dus.

Het netwerkbedrijf mag niet aan derden verkocht worden. Het is onverteerbaar dat we een goed netwerkbedrijf zouden moeten verkopen om een kerncentrale in bedrijf te houden…
Mogelijk vergoeding voor de gemeente Vlissingen als het kabelnet eventueel wordt verkocht klinkt leuk, maar de zeggenschap over deze nutsvoorziening is kwijt. Wat waren wij altijd trots op ons Zeelandnet.nl

Het enige positieve van dit verhaal vinden wij, dat de naam PZEM weer in ere wordt hersteld!

Wij kunnen nu niets anders doen dan knarsetandend akkoord gaan met de verkoop van Retail."