GroenLinks nam in 2009 het initiatief voor een routekaart naar een CO2-neutrale gemeente. Dit initiatief werd aangenomen door de raad en onderzoek naar haalbaarheid werd uitgevoerd. Conclusie: Vlissingen CO2-neutraal is haalbaar, zij het (aldus de onderzoekers) niet zo snel als gehoopt. Uit een persbericht van de gemeente blijkt dat Vlissingen in 2050 energieneutraal kan zijn. Dat betekent dat de gemeente dan alleen nog maar gebruikmaakt van hernieuwbare energiebronnen, zoals wind, zon, biomassa, aardwarmte en waterkracht.
PERSBERICHT GEMEENTE VLISSINGEN,4 mei 2011:
"Vlissingen kan in 2050 energieneutraal zijn
Vlissingen kan in 2050 energieneutraal zijn blijkt uit onderzoek, uitgevoerd op verzoek van de gemeenteraad. Dat betekent dat de gemeente dan alleen nog maar gebruikmaakt van hernieuwbare energiebronnen, zoals wind, zon, biomassa, aardwarmte en waterkracht.
Het resultaat van het onderzoek is een “routekaart” naar energieneutraliteit in 2050. De
eerste stap is een CO2–neutrale gemeente, daarna volgt de stap naar een energieneutrale gemeente. Zowel het college van burgemeester en wethouders als de gemeenteraad zijn van mening dat een gemeente een voorbeeldfunctie moet vervullen op het gebied van duurzaamheid. Zij geven aan intern en extern te gaan kijken op welke wijze een bijdrage geleverd kan worden aan de verbetering van het klimaat. In de raadsvergadering van 9 juni 2011 neemt de gemeenteraad het besluit over de uitvoering van het plan van aanpak ofwel de routekaart."
Het volledige persbericht is te lezen in de bijlage, evenals het raadsvoorstel van de gemeente Vlissingen dat wordt behandeld op 19 mei a.s.