Besluitenraad 8 en 9 juli 2020

Samen duurzaam en eerlijk de voorwaarts

In de voorjaarsnota stelt het gemeentebestuur de nieuwe investeringen voor het komende jaar vast. Begin dit jaar kwam de coronacrisis om de hoek kijken. Dit heeft veel impact gehad op onze stad, dorpen en de Vlissingers. Onze zorg en taak zijn om hier samen sterker uit te komen.

Het is belangrijk dat we ons blijven inzetten voor het creëren van gelijke kansen voor iedereen.

 

GroenLinks is blij dat Vlissingen zich verder gaat positioneren door middel van vier grote projecten.

1. Door compensatie van de marinierskazerne kan er worden geïnvesteerd in de energietransitie, werkgelegenheid, onderwijs en zorg.

2. Door in te zetten op een strategische visie investeren we in focus voor de (lange termijn) doorontwikkeling van Vlissingen.

3. Door de implementatie van de omgevingswet en de vorming van de omgevingsvisie kunnen onze inwoners straks nog beter worden betrokken en kan er op diverse fronten worden meegedacht.

4. Door de doorontwikkeling binnen het sociaal domein kunnen inwoners gericht hulp en ondersteuning krijgen die nodig is. Dat de financiële tekorten om de taakstelling uit te kunnen voeren nog niet opgelost zijn is betreurenswaardig. Maar! Wat wel tot positiviteit stemt is dat in samenspraak met de artikel 12 inspecteur een uitvoeringsplan is ontwikkeld waarin een kostenbeheersingsaspect en het creëren van een toekomstbestendige infrastructuur voor ondersteuning is opgenomen.

Wat GroenLinks positief stemt en zichtbaar opvalt, is dat er in en aan de toekomst van Vlissingen wordt gebouwd. Er reizen letterlijk woonwijken in het Scheldekwartier, de kop van het dok, het Claverveld en straks het Middengebied uit de grond. Ook zit er beweging in de Oost-Souburgse scholen, de gymzaal en de seniorencomplexen aan het oranjeplein.

Dat de mogelijkheden om het terugdringen van het verkeer in de binnenstad en de Boulevards gaat worden onderzocht en dat inwoners en ondernemers hierbij worden betrokken laat zien dat er serieus naar inwoners en ondernemers wordt geluisterd.

Daarnaast ontwikkelt Vlissingen zich stap voor stap naar duurzame klimaatvriendelijke gemeente.

Hiervoor levert de Regionale Energie Strategie en de Vlissingse klimaatstresstest heldere richtlijnen en input. Waarbij er integraal wordt gekeken naar hoe we Vlissingen verder kunnen verduurzamen om de uiteindelijk klimaatdoelstellingen te behalen.

Al deze ontwikkelingen helpen Vlissingen vooruit te komen en helpen Vlissingen sterker uit de coronacrisis te laten komen.

Er wordt in de voorjaarsnota over drie financiële onzekerheden gesproken, op dit moment is het nog te vroeg om hierover duidelijkheid te geven. In de commissie F&C heeft de wethouder hierover duidelijke uitleg gegeven

• De gevolgen van de coronacrisis zijn nog niet uit te lezen omdat deze nog niet volledig uitgewoed is.

• Hierdoor komt de Meicirculaire ook in de verdrukking.

• De compensatie van de Marinierskazerne dat is voor dit moment een hoofdstuk apart, indien dit doorgaat zal een positief effect op de begroting hebben.

Vraag aan de wethouder:

• Indien het Coronavirus aanhoudt en of opnieuw de kop opsteekt dan is het belangrijk dat we de schade tot een minimum beperken (voor zover mogelijk).

• Kunnen we dan op basis van de al opgedane ervaringen de risico’s daarvan inschatten en daarop anticiperen, zodat we de schade voor Vlissingen en de inwoners tot een minimum beperken?

Antwoord van de wethouder: We sturen zoveel mogelijk op preventie en zullen de eerdere ervaringen daarin meenemen.

GroenLinks is trots op de tot stand gekomen voorjaarsnota

Deze voorjaarsnota ademt vooruitgang en vooral het samen zijn we Vlissingen uit.

GroenLinks stemt in met de Voorjaarsnota 2021

https://vlissingen.raadsinformatie.nl/document/8993083/1/5_20%20rvs%20Voorjaarsnota%202021%20bijlage%201%20nota

 

Jeroen Portier,

Fractievoorzitter GroenLinks Vlissingen