GroenLinks stelt de volgende vragen in de commissie Maatschappelijke Zaken van 10 januari 2013:

Veere en Porthos

We hebben uit de media vernomen dat het Vraagpunt Veere gestopt is. Veerenaren kunnen nu terecht bij Porthos Middelburg en Vlissingen.

Vragen:

Hoe is dit precies geregeld? Wat het werk betreft qua werkgebied: moeten onze werkers af en toe ook - ivm het outreachend werken - ook naar mensen toe in de gemeente Veere? Is er afstemming en samenwerking met de voormalige Vraagpuntmedewerkers? Komt er misschien een dependance (loket) van Porthos in de gemeente Veere? Hoe zit het met de bekostiging? Betaalt de gemeente Veere voor de diensten die door Porthos verleend worden? Wat is hierover afgesproken?

HKPD en haar basisopdracht

In de beantwoording van de vragen van de SP werd gesteld dat het HKPD (= Huiskamerproject voor Drugsgebruikers) terug zou gaan naar haar basisopdracht in verband met de bezuinigingen die Emergis wilde doorvoeren.

Vragen:

Wat houdt die basisopdracht in? Is dat alleen sec het verstrekken van methadon met verpleegkundige zorg en maatschappelijk werk ter plekke in het HKPD-centrum? Of houdt dit meer in? Wat wordt er niet meer gedaan? We hebben gisteravond begrepen dat het straathoekwerk toch voortgezet wordt. Wordt het aantal uren misschien teruggebracht? Wordt hij ook ingezet in het integraal jongerenbeleid, binnen het kader van de veiligheid?

Verhoging sporttarieven

In de PZC van 3 jan. jl. lazen we het volgende: Sportclubs Vlissingen moeten fors meer huur gaan betalen. Vlissingse sportclubs moeten vanaf vandaag fors meer gaan betalen voor de huur van velden en zalen. Voor een veld aan de Irislaan waar de handballers van Olympus op sporten, is de prijsstijging die de gemeente oplegt, opmerkelijk hoog: 112 procent. Dat vindt ook de gemeente zelf wat al te gortig. "Daar wordt nog eens naar gekeken", laat een woordvoerster weten.
Dat is goed nieuws voor de VSV Olympus. De handballers zouden 17 euro per uur gaan betalen, in plaats van de 8 euro tot nu toe. Maar zelfs al zou de huur voor dat veld minder fors stijgen, dan nog is de club niet uit de zorgen. Zij moet ook 45 procent meer gaan betalen voor de huur van Baskensburg.

Vraag:

Betekent dit dat er ook gekeken wordt naar de tariefverhogingen van andere verenigingen, welke impact ze hebben op de individuele situaties van deze verenigingen?Of is het zo dat alleen bij Olympus het "al te gortig" zou zijn?

"Woonherkansing"

In december 2012 heeft de gemeente Vlissingen zich teruggetrokken uit “Woonherkansing”, dit is een samenwerking tussen Emergis, 4 woningbouw-coöperaties op Walcheren en de gemeentes op Walcheren (Voorheen Laatste Kans Projekt). Vlissingen gaat er vanuit dat Orionis deze taken over kan nemen, in samenwerking met Porthos. Woonherkansing is door terugtreden van Vlissingen opgehouden te bestaan. Voor de andere gemeentes wordt nog gekeken hoe zij verder gaan.

Vragen:

Klopt bovenstaand bericht?

Is de wethouder het met GroenLinks eens, dat juist deze vorm van hulpverlening zeer complex en intensief is en bedoeld om hulp te verlenen om zaken op orde te krijgen, zodat voorkomen wordt dat mensen uit hun woning gezet worden en nog dieper in de problemen komen. Anders kunnen de kosten voor hulp op een later tijdstip hoger uitvallen. (Als mensen opgevangen moeten worden in maatschappelijke opvang kost dit  53.000 euro per jaar.)

Is Orionis in staat deze complexe zorg over te nemen op gebied van schulden, vervuiling en begeleiding multi-problemgezinnen?

Is er bij Orionis genoeg kennis van onderliggende problematiek bij deze doelgroep die vaak aan de problemen ten grondslag liggen, bijvoorbeeld psychiatrie, verslaving en zwakbegaafdheid?

Kan Porthos deze vorm van hulpverlening bij hun al hele grote hulpvragen, erbij hebben?

Hoeveel mensen maakten in 2012 gebruik van Woonherkansing?

Hoeveel huisuitzettingen zijn er in de gemeente Vlissingen voor gekomen in 2012?

 

Namens GroenLinks:
Alex Soplantila
Els Verhage