Op 18 febr. schreef de PZC dat controle op alcohol ontbreekt; Zeeuwse gemeenten hebben geen ambtenaren die naleving van de nieuwe 'alcoholwet' controleren. GroenLinks stelt vragen en wil weten hoe het in Vlissingen gesteld is.
Vlissingen, 19 februari 2013
Art. 41-vragen over controle alcoholgebruik en alcoholverkoop
Geachte dames en heren,
Gisteren (18 febr.) verscheen onderstaand artikel in de PZC met als titel "Controle op alcohol ontbreekt". Ondertitel: Zeeuwse gemeenten hebben geen ambtenaren die naleving van de nieuwe alcoholwet controleren.
MIDDELBURG - De Zeeuwse gemeenten hebben momenteel geen ambtenaren die bevoegd zijn om te controleren of jongeren drank kopen en drinken. Het kan volgens burgemeester Harald Bergmann (Middelburg) nog zeker een half jaar duren voor die ambtenaren zijn opgeleid. Vanaf januari dit jaar is de wet op de verkoop van alcohol aan jongeren aangescherpt. Tegelijkertijd is de controle op de naleving overgegaan van het Rijk naar de gemeenten. Tot vorig jaar controleerden medewerkers van de Voedsel en Waren Autoriteit of jongeren, horeca en middenstand zich aan de regels hielden die gelden voor de verkoop en het bezit van alcohol. Bergmann benadrukt dat in de praktijk die controles niet veel voorstelden.”De afgelopen jaren zijn maar drie controles in Middelburg daadwerkelijk uitgevoerd. De Zeeuwse gemeenten onderzoeken nu of ze die nieuwe taak samen kunnen oppakken en hoeveel controleurs ze willen aanstellen. Bergmann verwacht dat er nog voor de zomer een voorstel naar de verschillende gemeenteraden kan. Als het niet lukt op Zeeuwse schaal tot overeenstemming te komen, zal Bergmann met een eigen plan naar zijn gemeenteraad komen. Hij verwacht echter dat dat Zeeuwse plan er komt omdat “samen optrekken goedkoper en efficiënter is”. Voordeel van zo’n plan is ook dat de gemeenten dan een lijn kunnen trekken op het gebied van alcohol. Dan kan voorkomen worden dat in de ene gemeente volop gestunt wordt met “happy hours” en in de andere zoietsniet mag. Bergmann benadrukt dat de controle op verkoop en drinken van alcohol nu ligt bij de jeugd zelf, ouders, horeca en middenstand. "Als ik signalen krijg dat het ergens mis gaat, kan ik ook altijd de politie vragen om op te treden."
Hierover zouden wij u de volgende vragen willen stellen:
- Is de situatie zoals hier geschetst eveneens van toepassing op de gemeente Vlissingen?
- Ongeveer een half jaar geleden hebben we gevraagd hoe het zat met de voorbereidingen van de controle door eigen gemeentemensen. Hoe bereidt u zich hierop voor, vroegen we. Het antwoord toen was dat de verandering in het controleren nog niet zo duidelijk was. Misschien zou het wel uitgesteld worden. Is het hier net als in Middelburg dat ambtenaren nog opgeleid moeten worden op deze nieuwe taak?
- Zitten we nu met een periode dat er niet gecontroleerd wordt op het alcoholgebruik en de alcoholverkoop? Wat zouden de consequenties hiervan kunnen zijn (ook in het licht van het project "Laat ze niet (ver)zuipen”?
- Bent u het eens met de heer Bergmann dat de controles door de VWA niet veel voorstelden? Zoja, wat deed u met die constatering? Hield u zelf een oogje in het zeil (met uw eigen controles)?
- Wanneer hebben de Zeeuwse gemeenten aangegeven om de controle samen te willen doen? Wanneer wordt het duidelijk of dit mogelijk is en hoe het gedaan gaat worden?
- Waar en door wie worden gemeentelijke ambtenaren opgeleid om de controles te kunnen doen?
- Wie gaat deze "gemeenschappelijke regeling" (het samen oppakken van de nieuwe taak) coördineren? Welke organisatie of welke gemeente?
Met vriendelijke groet,
GroenLinks fractie Vlissingen
Alex Soplantila
Els Verhage
---------------------------------------
In de media:
Omroep Zeeland: GroenLinks vraagt naar schoolcontroles alcohol