In het kader van Welzijn Nieuwe Stijl wordt er steeds meer een beroep gedaan op vrijwilligers. De fractie van GroenLinks vraagt vanavond in de commissie maatschappelijke zaken aandacht voor twee projecten, waarbij vrijwilligers ingezet kunnen worden: de formulierenbrigade en de schuldhulpmaatjes. Verder vraagt de fractie zich af, wat er gebeurt met de gelden voor het Gemeentelijk Onderwijs Achterstandenbeleid (GOA). Het wordt zomer en dan denken Vlissingers aan Speelstad. Wordt dat nog wat dit jaar?
Vragen actuele zaken commissie maatschappelijke zaken, 14 mei 2012
1.
Maatschappelijk Werk Walcheren begeleidt in de gemeente Middelburg vrijwilligers, die burgers helpen om formulieren in te vullen. Dat doen zij bij Porthos Middelburg, maar ook op locatie, bij burgers thuis of in woon-zorgcomplexen. MWW zou deze service naar Vlissingen willen uitbreiden. Dit past uitstekend in het kader van Welzijn Nieuwe Stijl.
De gemeente Middelburg verstrekt hiervoor jaarlijks subsidie, maar uitbreiding naar Vlissingen hoeft niet veel meer te kosten. Het lijkt de fractie van GroenLinks een waardevolle uitbreiding van het aanbod van Porthos Vlissingen.
Hoe staat de wethouder tegenover deze uitbreiding?
2.
De fractie van GroenLinks heeft gevraagd te onderzoeken in hoeverre een project van Schuldhulpmaatjes in Vlissingen ingezet kan worden. In verschillende gemeenten wordt al van schuldhulpmaatjes gebruik gemaakt. In Goes geeft het Leger des Heils een training schuldhulpmaatjes.
Maatschappelijk Werk Walcheren heeft samen met Orionis KBW het project Integrale Schuldhulpverlening lopen. Daarbinnen wordt samengewerkt met vrijwilligers van Humanitas. Dit project zou naar heel Walcheren verbreed kunnen worden.
Wat zijn de uitkomsten van het onderzoek naar de bruikbaarheid van het project schuldhulpmaatjes voor Vlissingen?
3.
Na de kabinetcrisis is de invoering van de wet WWnV controversieel geworden.
Dat betekent o.a. dat de bezuinigingen voor 2013 op de WSW worden opgeschort. De gemeenten hebben een maand extra gekregen om de herstructureringsplannen in te dienen, of wanneer de plannen al zijn ingediend, kunnen deze tot 1 juni a.s. worden gewijzigd.
Maakt Orionis van deze mogelijkheid gebruik? Zo ja, wanneer worden de Walcherse gemeenteraden hierover dan geïnformeerd?
Kan Orionis de plannen in de huidige situatie ongewijzigd uitvoeren en zo ja, wat zullen daar dan de financiële gevolgen van zijn.
Kunnen met het voorliggende plan de bezuinigingen van het Rijk worden bijgehouden? Met andere woorden: lopen de voorgestelde beleidswijzigingen in de pas met de te verwachten bezuinigingen?
4.
Hoe is de stand van zaken met betrekking tot Speelstad 2013?
Kan dit gewoon doorgang vinden?
Zo ja, wanneer is de opening daarvan?
5.
In het verslag 1e kwartaal bezuinigingsmonitor:
Bij punt d. staat vermeld de bezuiniging op het peuterspeelzaalwerk; dit zou ingevuld worden met GOA-gelden (onderwijsachterstanden).
Vraag: Gaat dit niet ten koste van het GOA?
Bij het Steunpunt Onderwijs Zeeland, daar wordt ook geld genomen uit het Onderwijsachterstandenpotje. Het lijkt net alsof er geen vaste bestemming hiervoor is.
Kosten, baten en dekking:
De totale kosten van het Steunfunctie onderwijs Zeeland à € 41.400 excl. BTW worden verdeeld over de 13 Zeeuwse gemeenten naar rato van het aantal inwoners. Voor Vlissingen betekent dit een bijdrage à € 5.782,-- incl. BTW (niet compensabel). Deze kosten komen t.l.v. de rijksmiddelen voor Onderwijsachterstandenbeleid (OAB), onderdeel coördinatie.
Hoe staat het met het GOA-beleid?
Ton de Nooij
Els Verhage