De laatste tijd lezen we in toenemende mate in de media dat vele mensen zich zorgen maken over het schoolzwemmen dat in veel gemeentes is/wordt wegbezuinigd en waarbij de verantwoordelijkheid wordt neergelegd bij de ouders. Geconstateerd wordt dat de vaardigheid van het zwemmen over de volle breedte achteruit is gegaan. Deze recente ontwikkelingen zijn voor GroenLinks Vlissingen voldoende redenen om de opzet en voorbereidingen van de vangnetregeling kritisch te bekijken. De fractie stelt vragen en wil dit onderwerp op de agenda van de Commissie MZ van 22 augustus a.s.
Vragen GroenLinks over de vangnetregeling zwemvaardigheid Vlissingen
Vlissingen, 25 juli 2013
De laatste tijd lezen we in toenemende mate in de media dat vele mensen zich zorgen maken over het schoolzwemmen dat in veel gemeentes is/wordt wegbezuinigd en waarbij de verantwoordelijkheid wordt neergelegd bij de ouders. Geconstateerd wordt dat de vaardigheid van het zwemmen over de volle breedte achteruit is gegaan. Veel ouders nemen genoegen met het A-diploma, terwijl hiervóór verdergezwommen wordt voor de diploma’s B en C. Naar aanleiding van de recente verdrinkingsgevallen in Nederland wordt wederom kritisch gekeken naar het beleid van vele gemeenten om de zwemlessen buiten schooltijd te houden en dit over te laten aan de ouders om hiervoor zorg te dragen.
Deze recente ontwikkelingen zijn voor GroenLinks Vlissingen voldoende redenen om de opzet en voorbereidingen van de vangnetregeling kritisch te bekijken: wat is er precies afgesproken met de uitvoerende instantie van de vangnetregeling (het Jeugdsportfonds), hoe zijn de ouders (vooral binnen de risicogroepen) voorgelicht over deze regeling, wordt er voldoende financiële middelen vrijgemaakt om het zwemmen goed te blijven stimuleren?
Kortom, is de vangnetregeling zoals het is opgezet voldoende om te zorgen dat de zwemvaardigheid van de jeugd niet achteruit gaat? Wij hebben onze twijfels hierover.
Moeten we niet terugkomen op ons besluit om het schoolzwemmen af te schaffen?
Vanwege deze twijfels willen we precies weten hoe die vangnetregeling werkt. Daarom deze vragen.
Naar aanleiding van de bekendmaking van de Vangnetregeling Zwemvaardigheid in de BGK in de Vlissingse Bode van vandaag 24 juli, zou GroenLinks de volgende vragen willen stellen:
BEKENDMAKING VANGNETREGELING
- Op welke andere manieren wordt deze regeling bekendgemaakt bij mogelijke leden van de doelgroep?
- Volgens ons staat deze regeling nog niet op de gem. website. Komt dat nog? Zoniet, waarom niet?
- Komt deze informatie alleen in het stadhuis te liggen of ook in de andere gem.infohoeken? Komt het ook in de twee lokaties waar zwemles wordt gegeven?
- Hoeveel bedraagt de legesvergoeding als men een afschrift hiervan wil hebben?
- Waarom wordt deze legesvergoeding gevraagd aan belangstellenden voor een afschrift? Is dit niet een onnodige drempel?
VOORLICHTINGSCAMPAGNE - Vorig jaar bij de besluitvorming over dit raadsvoorstel werd aangegeven een stevige voorlichtingscampagne te houden om het nieuwe beleid en de op te stellen vangnetregeling goed onder de aandacht te brengen van de ouders. De scholen zouden hieraan hun volledige medewerking geven. In het najaar zou een plan geformuleerd worden en daarna in het voorjaar van 2014 ten uitvoer gebracht worden. Wilt u ons informatie geven over dit plan en hoe de uitvoering gegaan is?
- Hebt u na de informatie-activiteiten een indruk over de belangstelling voor de vangnetregeling?
- Zou het te reserveren bedrag van € 50.000,- voldoende zijn?
JEUGDSPORTFONDS - Met het Jeugdsportfonds zijn er afspraken gemaakt die afwijken van de vaste manier van werken van dit fonds. Aan het begin van dit kalenderjaar is er een nieuwe overeenkomst met het Jeugdsportfonds afgesloten voor 2013 t/m 2015. Moet deze overeenkomst nu aangepast worden?
- Gangbaar is dat het geld wordt overgemaakt naar de sportinstelling of -vereniging. In deze overeenkomst (zie art. 6) lezen we echter dat het geld verstrekt wordt aan de belanghebbende die de zwemles afneemt bij Optisport Zeeland. Waarom is dit zo geregeld?
- De vangnetregeling zwemvaardigheid is een aanvullend aandachtsgebied voor de organisatie van het Jeugdsportfonds. Mogen de kinderen die een zwemcursus volgen ook een andere sport doen bij een sportvereniging, wat bekostigd wordt door het Jeugdsportfonds?
- Het Jeugdsportfonds heeft als doelgroep kinderen van 4 tot 18 jaar. Wat het zwemmen betreft wordt er vaak al vóór de 4-jarige leeftijd een cursus gevolgd, omdat ouders het belangrijk vinden dat kinderen zo snel mogelijk leren zwemmen. Zou dit meegenomen kunnen worden in de vangnetregeling?
Fractie GroenLinks Vlissingen
Alex Soplantila / Els Verhage
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
In de media:
PZC: Zorgen GroenLinks Vlissingen om zwemles voor kinderen