Stel je voor... iedereen krijgt de zorg die nodig is. Thuiszorgmedewerkers, verplegers en hulpverleners hebben tijd en aandacht voor wie dat nodig heeft. De stopwatch regeert niet langer de zorg. GroenLinks wil dat het in de zorg gaat om mensen en niet om de cijfers. Het kan en moet anders in de zorg. Overbodige regels en bezuinigingen hebben geleid tot minder handen aan het bed. Veel mensen kunnen én willen veel zelf doen. Wij willen hen de ruimte geven. Maar daarbovenop is goede en professionele zorg nodig voor diegenen die het niet zelf kunnen rooien.

Bezuinigingen bedreigen de zorg aan huis

Dit kabinet wil meer dan 2 miljard euro bezuinigen op de zorg die mensen thuis krijgen. Mensen die nu nog zelfstandig thuis kunnen wonen dankzij de thuiszorg, dreigen hun zorg te verliezen. Dat zou afschuwelijke zijn. Wij als GroenLinks accepteren niet dat de cijfers op de begroting belangrijker worden gemaakt dan de gezondheid van mensen. Wij verzetten ons tegen de bezuinigingen op de zorg aan huis.

GL is een petitie gestart tegen de bezuiniging van meer dan 2 miljard euro die dit kabinet wil doorvoeren op de zorg die mensen thuis krijgen. Volgens Tweede Kamerlid Linda Voortman dreigen mensen hun thuiszorg te verliezen als de bezuinigingen doorgaan.

GroenLinks Vlissingen heeft wat met de zorg, velen van ons zijn werkzaam in de zorg of nauw verbonden met de zorg. Wij praten vanuit de praktijk, niet vanachter een bureau of vanuit de theorie. Juist de zwakkeren onder ons dreigen de dupe te worden van de bezuinigingen. Er wordt vanuit de vernieuwde WMO gekeken naar mensen die ondersteuning nodig hebben, eerst mensen om ons heen moeten worden ingeschakeld.

Maar wat doen we met die mevrouw die licht dementerend is, mensen die eenzaam zijn? Niet iedereen heeft kinderen of familie in de buurt, hoe kunnen we hen helpen? Moet de echtgenoot van 91 zorg verlenen aan zijn hulpbehoevende vrouw? Moeten we onze buren inschakelen bij verzorging? Prima als dit kan, een boodschap zou iedereen voor zijn buren moeten en kunnen doen; maar we moeten er toch niet aan denken dat de buurman ons op het toilet moet helpen, omdat er geen zorg meer is die dit kan doen?

Verzorgingshuizen, zoals De Zoute Viever, woonzorgcentrum Tabadila,  De Gouwe Tuyn en Nieuw Bachtenpoorte moeten misschien sluiten, mensen moeten langer zelfstandig wonen. Prima als dit kan, fijn als mensen dit verantwoord kunnen, maar niet iedereen kan of wil dit. Mensen zoeken veiligheid en geborgenheid, soms in de vorm van een verzorgingshuis. Dit moet mogelijk blijven, ook in de toekomst. Er gaat veel geld om in de zorg, er kan bezuinigd worden op bureaucratie, indicatiestelling en controles op zaken die er alleen zijn om de verzorgende of helpende te controleren. Ja, soms wordt er misbruik gemaakt van hulp door mensen die er alleen maar zijn om zichzelf of hun organisatie te  verrijken, maar deze controle kan prima achteraf en incidenteel.

De huisarts of wijkverpleegkundige kan goed inschatten of mensen zorg nodig hebben en hoeveel. Ook kunnen zij bepalen of er een rolstoel of andere benodigdheden noodzakelijk zijn om goed te functioneren. Daar is geen dure indicatiesteller, zoals CIZ voor nodig. De tijd om daar zaken te regelen, afgezien nog de 38 pagina’s formulieren invullen, bedraagt soms maanden. Het kan niet zo zijn, dat mensen maanden op een voorziening moeten wachten tot alles rond is, dit kan sneller, veel sneller. Iemand die een progressieve ziekte heeft, zoals bv MS, moet niet elke keer een voorziening hoeven aan te vragen, het is meestal bekend hoe het ziekteverloop is, zodat vroegtijdig de noodzakelijke zaken geregeld kunnen worden. Ziek zijn is al erg genoeg, ziek zijn is geen keuze!

Iemand die dementeert, zal niet genezen, daar hoeft niet elke keer een indicatie voor gesteld te worden. Onnodige confrontaties en belasting voor patiënt en familie PGB moet behouden blijven voor mensen die de zorg zelf willen en kunnen regelen.

Naast al het grote leed, hebben we ook aandacht voor kleine zaken die het ouderen gemakkelijker maken om veilig te blijven wonen in hun vertrouwde omgeving. Laat ons weten hoe u denkt over oversteekplaatsen voor ouderen, ouderen en bibliotheek, boodschappenservice, Tafeltje dekje enz.

Tot slot:

Wij willen dat er een parttime wethouder komt in Vlissingen die goed ingevoerd is op het brede terrein van sociale zaken en gezondheidszorg. Deze persoon zou gedeeltelijk in de praktijk kunnen blijven werken, om zodoende op de hoogte te blijven van het wel en wee van mensen die de zorg heel hard nodig hebben. De partij heeft besloten dat ik daarvoor de beste kandidaat ben, dus… wat let u straks op 19 maart… stemmen en het liefst op GroenLinks natuurlijk, alle reden voor!

Els Verhage

raadslid en kandidaat-raadslid