Op 5 september wordt de kadernotitie Welzijn Nieuwe Stijl behandeld in de commissie Maatschappelijke Zaken. GroenLinks heeft veel vragen bij dit stuk. Een van de belangrijkste is wel, waarom er vooraf geen inspraakronde voor burgers is geweest. Bovendien vindt de fractie, dat er in feite te veel losse eindjes zijn om tot een goed besluit te kunnen komen.
Uit de vele vragen, die de fractie heeft lichten we er een paar uit.
De volledige nota vindt u hier: http://www.vlissingen.nl/Gemeenteraad/Commissies/Vergaderingen/2011/september-cie-maatschappelijke-zaken.htm
Welke beslissingen kan de raad eigenlijk nog nemen? De volgende fase is al op 13 juli gestart.
Nog voor de raad hierover gepraat heeft is het Bolwerk per 1 september gesloten. Aan de gebruikers daarvan is wel mededeling gedaan, maar waar en hoe hun activiteiten worden voortgezet is daarbij niet bekend gemaakt. Is dat nu al wel bekend?
Bij de toerismenota was een uitgebreid inspraakschrift toegevoegd. Bij deze veel ingrijpende nota ontbreekt dat. Wij moeten besluiten voor de inspraak heeft plaats gevonden. Een typische haastklus, die ons nog wel eens op kan breken. Het lijkt meer op het verslag van een brainstormavond, dan op een beleidsdocument.
De geplande bezuiniging zal wel bereikt worden, al ontbreekt een cijfermatige weergave daarvan, maar hoe het welzijnsgebied er na 1 januari uit gaat zien is totaal onhelder. Kunnen we over iets anders dan de cijfers besluiten?
Wat zijn de overwegingen geweest om het seniorenwerk naar SWOV over te laten gaan? Er zijn immers nog meer marktpartijen: Zorgstroom, en SVRZ. Er dreigt een hospitalisering van het ouderenbeleid.
Hoe zijn de vrijwilligers op welzijnsgebied ingelicht? Daar ligt veel sociaal kapitaal en daarmee moet zorgvuldig omgesprongen worden. Tijdig informeren (blz. 12) is wel erg mager. Vrijwilligers komen wel bij Onbetaalbare kracht aan de orde, maar dan is de begroting al vastgesteld.
Tot nu toe heeft de gemeente steeds de regierol op welzijnsgebied gehad. Waarom zou het met de nieuwe opzet opeens beter gaan?
De bezigheden worden verspreid over organisaties, die hiermee geen ervaring hebben: war blijft het overzicht?
Er wordt wel aangegeven, waar het minder wordt, accommodaties die afgestoten worden, maar we krijgen geen beeld van hoe de nieuwe, “betere” situatie eruit gaat zien.
Waaruit blijkt de aantoonbare samenwerking met maatschappelijke organisaties?
Wanneer kunnen we de lokale dan wel regionale maatschappelijke agenda verwachten? Wanneer vindt de dialoog tussen maatschappelijke instellingen en lokaal bestuur plaats? Zijn raadsleden ook bij die dialoog betrokken?
Wat is de visie van de gemeente op welzijn?
Hoe wordt voor 1 januari het zelfregelend vermogen van de burger versterkt?
Dat het beleid herijkt wordt is intussen wel duidelijk. Minder duidelijk is hoe het welzijnswerk gerevitaliseerd wordt.
Bij wie bestaat de behoefte, dat het welzijnswerk in Vlissingen dichtbij de gemeente staat? Dat mag historisch zo gegroeid zijn, of het gewenst is blijft de vraag, die overigens al vaak gesteld is.
Blijft het enthousiasme bestaan (De aanpak wordt gesteund, waaruit blijkt dat?) Alom aanwezig? Geldt dat voor de burgers en in het bijzonder de vrijwilligers?
Is er een overzicht te krijgen in welke vernieuwingen geïnvesteerd wordt?
Welzijnswerk op het gebied van leefbaarheid: er is ooit weer een begin gemaakt met opbouwwerk, door de vier grote steden gezamenlijk afgesproken. Daar is nooit meer wat van vernomen. Krijgt dat nu toch voor Vlissingen een nieuwe impuls? Wie moet dat dan gaan uitvoeren? Ondersteuning van bewonersgroepen door Palladium valt weg.
SWOV zou medio juli een voorstel voor mogelijke vernieuwingen aanbieden: is dat al beschikbaar?
Is het wel zo logisch om het jongerenwerk bij de gemeente onder te brengen? De gemeente is juist bezig zoveel mogelijk taken op welzijnsgebied over te hevelen naar andere instanties.
Hoe wordt de voortzetting van Speelstad gegarandeerd? Bij de opening zei de burgemeester, dat Speelstad de komende jaren op het bunkerterrein zou kunnen plaats vinden. Daarin zit al een slag om de arm. Direct na de afsluiting van Speelstad werd er op het vrijkomende terrein een begin gemaakt met nieuwe bouwactiviteiten: blijft er daar nog ruimte voor Speelstad?
Vlissingen voldoet niet aan het landelijke kengetal voor jongerenwerk (1 fte jongerenwerk op 578 jongeren van 13 tot 18 jaar: is de nadere beoordeling op grond waarvan bijstelling moet plaats vinden al gemaakt? Wat is daarvan de uitkomst?
Wat is de meerwaarde van een wijkplatform Bossenburgh naar het bewonerscomité?
Door wie is het gesteld (vastgesteld?), dat er aan iedere kant van het Kanaal nog één algemeen gemeentelijk activiteitencentrum moet zijn?
Is het echt handig om multiculti naar de Kwikstaart te laten gaan? Dat zou dan overigens een tweede activiteitencentrum aan de oostkant van het Kanaal zijn.
Waarom wordt er met die DAP kaarten niets gedaan?