GroenLinks maakt zich zorgen om de hele hoge stijging van de OZB voor sommige woningeigenaren. In verband met de recessie is er door de gemeente een moeizaam beleid vastgesteld ten aanzien van de belastingen. De consequenties hiervan in de praktijk lijkt nu voor sommigen mensen averechts te werken. GroenLinks stelt nu vragen om dit goed in beeld te krijgen. In de tweede plaats is het belangrijk om dit beleid goed te communiceren met de burgers.

Vlissingen, 5 maart 2012

Art. 41 vragen GroenLinks o.g.v. het Reglement van Orde
Onderwerp: Hoge stijging belastingaanslagen OZB

Geacht College van B&W,

GroenLinks constateert dat huizenbezitters en eigenaren van winkelpanden de verdere dalingen van de waarde van hun bezit, steeds verder belast zien met steeds hogere stijgingen van de gemeentelijke belastingaanslagen. Op den duur zou dat kunnen uitkomen op een halvering van de waarde en gelijktijdig een verdubbeling van de belastingen. Dat is de “doodsteek” voor woningbezitters en eigenaren van winkelpanden, in het toch al zo financieel kwetsbare Vlissingen.

Om dit te verduidelijken hebben we hieronder de situatie van een ingezetene weergegeven, zoals hij het aan ons heeft uitgelegd:

“Onlangs heb ik de aanslagen OZB ontvangen. Daarbij heb ik een paar opvallende constateringen gedaan:
1)    In 2 jaar tijd is de waarde van mijn woningbezit met 44 000 euro gedaald.
2)    Echter het bedrag van de aanslag 2012 is iets gestegen.
3)    De aanzienlijke waardedaling heeft geen lagere aanslag teweeg gebracht.
4)    Het gelijk blijven van de aanslag bij een daling van 44 000 euro houdt in dat de belasting in 2 jaar tijd 11,5% moet zijn gestegen.

De aanslag op mijn winkelpand geeft het volgende te zien:
1)    In één jaar tijd is de waarde gedaald met 58 000 euro.
2)    Dat is een waardedaling van 21.5%.
3)    Echter de aanslag is maar 7% lager uitgekomen.
4)    Dat betekent dat de belasting 14,5% is gestegen om de waardedaling van 58 000 euro te compenseren.

Omdat ik de stijgingen met respectievelijk 11.5% en zelfs 14,5% in één jaar op het winkelpand niet kan terugvinden in de verantwoording die gegeven wordt, wil ik u vragen hoe dit precies werkt.”

Vragen

  1. Zijn de weergegeven stijgingspercentages van de belasting voor deze eigenaar voor u duidelijk? Klopt deze berekening?
  2. Zo ja, hoe zijn deze hoge stijgingspercentages te verantwoorden t.o.v. de dalingen van de onroerend goedwaarde?
  3. Wat vindt u ervan dat de woning- en winkelpandeigenaren zo stevig worden getroffen door dit beleid?
  4. Wat ligt er ten grondslag aan de stijging van de gemeentelijke aanslagen?
  5. Ziet u mogelijkheden om situaties zoals hierboven aangegeven – die waarschijnlijk i.v.m. de recessie vaker zullen voorkomen – binnen de perken te houden?
  6. Zou u willen aangeven hoeveel Vlissingers te maken hebben met ongeveer zo’n situatie als hierboven geschetst?
  7. Vorig jaar hebben we als raad benadrukt de transparante communicatie richting de burger omtrent de WOZ/OZB. In de gemeentelijke belastinggids 2012 en in De Faam / Blauw Geruite Kiel van 22 februari jl. merken we echter dat dit nog niet optimaal is. Wilt u nogmaals proberen de zaak inzichtelijk te maken voor de burgers?
  8. Zou u in verband met de voorbereidingen van de kadernota 2013 – en de meerjarenbegroting - een berekening willen opmaken om deze ontwikkelingen goed in beeld te krijgen?

GroenLinks fractie Vlissingen,

Ton de Nooij
Alex Soplantila