GroenLinks Motie “Minder papierafval”
Op dinsdag 9 november 2021 heeft de gemeenteraad van Vlissingen de Motie “Minder papierafval” aangenomen.
GroenLinks is van mening dat we in Vlissingen aanvullend aan de afvalscheiding nog een preventieve stap kunnen zetten in het belang van het milieu en het verminderen van afvalstoffen.
Wij zijn namelijk van mening dat onnodige papierverspilling niet past bij onze gemeente Vlissingen die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan.
De in de motie benoemde aanpak wordt gezien als instrument om de milieubelasting door het verspreiden van drukwerk te verminderen. De verspreiding van ongeadresseerd drukwerk wordt met de invoering van dit systeem niet verboden, maar is alleen nog mogelijk bij adressen waarbij dit expliciet wordt aangegeven met een sticker.
• Zonder sticker krijgt u geen reclame maar wel huis-aan-huisbladen.
• Met een Ja-Ja-sticker krijgt u reclame én huis-aan-huisbladen.
De grondslag voor het invoeren van de ja/ja-sticker staat in artikel 10.23 Wet milieubeheer. Daarnaast heeft de gemeenteraad op grond van haar autonome verordenende bevoegdheid in de Gemeentewet de mogelijkheid om de ja/ja-sticker in te voeren.
Er zijn aanpassingen in de gemeentelijke regelgeving noodzakelijk om de ja/ja-sticker mogelijk te maken. Voor het opt-in-systeem moeten bepalingen worden opgenomen in de afvalstoffenverordening en zo nodig in de APV. In de afvalstoffenverordening moet duidelijk worden omschreven wat onder ongeadresseerd drukwerk valt en welk ongeadresseerd drukwerk al dan niet mag worden bezorgd bij inwoners met een ja/ja-sticker. De manier waarop het toezicht op de naleving en handhaving van het nieuwe systeem wordt geregeld, moet ook in de afvalstoffenverordening (of APV) worden opgenomen.
Een aantal gemeenten heeft het bestaande stickersysteem voor het beperken van ongeadresseerd drukwerk (nee/ja of nee/nee) omgedraaid. Diverse andere gemeenten denken hierover na of hebben besloten hiermee aan de slag te gaan.
Het nieuwe, zogenoemde ‘opt-in-systeem’ betekent dat inwoners expliciet om ongeadresseerd reclamedrukwerk moeten vragen, als ze dat willen ontvangen. Een huishouden moet in dat geval een zogenoemde ja/ja-sticker plakken op de brievenbus. Wanneer er (helemaal) geen sticker is, mag de bezorger geen ongeadresseerd drukwerk in de brievenbus stoppen.
Motie vreemd aan de orde van de dag
“Minder papierafval”
De gemeenteraad van Vlissingen in vergadering bijeen op: 9 november 2021
constaterende
Dat steeds meer gemeenten in Nederland hun brievenbusstickerbeleid veranderen. In plaats van de ‘neen’-sticker die ongeadresseerde reclame moet weren, introduceren ze de ‘ja’-sticker voor mensen die wél nog graag folders ontvangen. Hiermee willen ze papierverspilling tegengaan. Met succes: sinds de invoering bespaarden we in Nederland al 27 miljoen kilo aan papier. Het gerechtshof in Amsterdam heeft geoordeeld dat de zogenaamde Ja-Ja-sticker gebruikt mag blijven worden in Amsterdam.
Geen sticker op de brievenbus leidt tot een standaard van Nee (geen reclamedrukwerk) / Ja (huis aan huis bladen).
van mening
- Huishoudens zonder brievenbusstickers (huidig beleid) volgens het Milieu Centraal gemiddeld 32 kilo reclamedrukwerk per huishouden per jaar ontvangen (https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/voorkom-afval/reclamedrukwer… 32 kilo en Milieu Centraal: Reclamedrukwerk);
- In totaal hebben zestien gemeenten, waaronder vier grote steden, de Ja-Ja sticker geïntroduceerd. Nog een tiental heeft invoering op de planning staan. Iedere gemeente met hetzelfde doel: papierverspilling tegengaan;
- Reclamedruk vaak niet gewenst is. Landelijk onderzoek van Maurice de Hond (NVRD: Maurice de Hond: Consument meer bereid tot afval scheiden. 01 juni 2018);
- Consumenten moeten keuzevrijheid hebben, maar de meest milieuvriendelijke keuze moet de standaard zijn;
- Als mensen wél ongeadresseerde reclamefolders wensen te ontvangen, ze dit door middel van een Ja-Ja sticker op de brievenbus gemakkelijk zouden kunnen aangeven (https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/brievenbussticker/);
- Door minder reclamepapier te produceren en te verspreidden hoeven er minder bomen te worden gekapt, dus houden we minder papierafval over.
stelt voor
- Met een concrete uitwerking te komen voor een geen sticker op de brievenbusbeleid te voeren;
- Hierbij als uitgangspunt te nemen dat (een) inwoner(s)
o Zonder sticker geen reclame maar wel huis-aan-huisbladen krijgt;
o Met een Ja-sticker reclame en huis-aan-huisbladen krijgt.
- Om kosten te besparen de maatregel verder uit te werken in samenwerking met de andere Zeeuwse gemeenten (OLAZ);
- Een geen sticker op de brievenbusbeleid in te passen in de reeds geplande maatregelen van het grondstoffenbeleid 2020-2024
- Op te nemen in de geactualiseerde afvalstoffenverordening;
- Om de kosten voor de invoering in de begroting 2023 op te nemen.
En gaat over tot de orde van de dag,
GroenLinks
Jeroen Portier en Gorana Kordis