We horen dat mensen met schulden steeds vaker onder het bestaansminimum terechtkomen. Zorgverzekeraars, verhuurder en de fiscus weten vaak niet van elkaar hoeveel geld ze nog van iemand moeten krijgen. Gerechtsdeurwaarders hebben aangegeven dat er meer en beter toezicht komt op de manier van schulden innen. GroenLinks stelt daar vragen over, lees verder.
In de media komen de laatste tijd berichten dat mensen met schulden (en incassokosten) steeds vaker onder het bestaansminimum terecht komen. Hier is sprake van als iemand minder te besteden heeft dan 90% van een bijstandsuitkering. Dit is het bedrag dat een huishouden minimaal nodig heeft om de eerste levensbehoeften te kunnen betalen. Zorgverzekeraars, verhuurders en de fiscus weten vaak niet van elkaar hoeveel geld ze nog van iemand moeten krijgen. Daardoor gaan de schuldeisers vaak verder dan wettelijk is toegestaan. Gerechstsdeurwaarders hebben nu aangegeven dat er meer en beter toezicht komt op de manier waarop de schuldeisers bedragen innen.
Naar aanleiding hiervan wil de GroenLinks fractie de volgende vragen stellen:
- Is het mogelijk dat mensen (en gezinnen) in Vlissingen door een opeenstapeling van schulden en incassokosten onder het bestaansminimum (90% van een bijstandsuitkering) komen? Zoja, om hoeveel mensen gaat het?
- Wat doet de gemeente in die situaties? Maakt u dan bijvoorbeeld afspraken met de schuldeisers?
- Op mensen met een uitkering kan zicht gehouden worden, maar hoe kunt u zicht houden op de mensen met schulden die geen uitkering hebben?
- Kan het systeem van schuldhulpverlening zo ontwikkeld worden dat burgers met schulden optimaal geholpen worden om de schuldproblemen op te lossen? En hoe kan het leven onder het bestaansminimum voorkomen worden (preventie)?
- Welke afspraken hebt u met Orionis (incl. Kredietbank) hierover gemaakt?
- Welke afspraken hebt u met de deurwaarders gemaakt?
- Welke afspraken hebt u met de woningcorporaties gemaakt?