GroenLinks is voorstander van een eerlijke, rechtvaardige lastenverdeling voor burgers en bedrijven binnen de gemeente Vlissingen. Het door u voorgestelde systeem van rioolheffingen is naar onze mening niet eerlijk en rechtvaardig. Daarom dienen wij een motie in.
Motie rioolheffing
De raad van de gemeente Vlissingen, in vergadering bijeen op donderdag 8 november 2012, kennis genomen hebbend van de programmabegroting 2013-2016 en het raadsvoorstel “Verordening op de heffing en invordering van rioolheffing Vlissingen 2013,
overwegende:
- Dat de gemeente Vlissingen de komende jaren serieus moet bezuinigen,
- Dat de gemeente Vlissingen hogere belastingopbrengsten nodig heeft,
- Dat hogere belastingen rechtvaardig over de inwoners en bedrijven binnen de gemeente verdeeld dienen te worden,
- Dat een differentiatie in de eerste gebruikersgroep een prikkel kan geven om zuiniger met water om te gaan,
- Dat er nu ook al een differentiatie bestaat
- Dat het eigenarendeel eveneens een bepaalde onrechtvaardigheid in zich heeft
Is van mening:
- Dat de door het college gebruikte systematiek van rioolheffingen geen recht doet aan de bovengenoemde rechtvaardige verdeling,
- Dat er meerdere gemeenten zijn, waaronder twee Zeeuwse gemeenten, die een differentiatie hebben aangebracht in de eerste gebruikersgroep (0-400 m3 waterverbruik),
- Dat het eigenarendeel opnieuw bezien moet worden,
Spreekt zich uit:
- Het College van B&W van de gemeente Vlissingen krijgt opdracht om het systeem van rioolheffingen aan te passen aan de wensen van de raad,
- Dit betekent dat het College op korte termijn komt met voorstellen hoe de eerste gebruikersgroep, groep a, gedifferentieerd kan worden, welke tarieven men binnen deze differentiatie gaat opleggen.
- Tevens krijgt het College opdracht om een meer rechtvaardige heffing op het eigenarendeel te realiseren.
En gaat over tot de orde van de dag
GroenLinks
Alex Soplantila
Els Verhage
Bijlage achtergrondinformatie motie
GroenLinks is voorstander van een eerlijke, rechtvaardige lastenverdeling voor burgers en bedrijven binnen de gemeente Vlissingen. Het door u voorgestelde systeem van rioolheffingen is naar onze mening niet eerlijk en rechtvaardig.
In uw voorstel gaan eigenaren van woningen en bedrijven, door middel van het eigenarendeel, ieder een gelijk bedrag per perceel betalen, namelijk 145,53 euro. Dit betekent dat iemand die een koopwoning heeft, met daarin één of misschien twee toiletten, net zoveel betaald als de eigenaar van een hotel met veertig kamers en vijfenveertig toiletten. Dat lijkt ons niet helemaal redelijk tegenover de woningeigenaar. Wij zouden dat graag anders zien.
Ook, en dat hebben wij 1998 ook aangekaart, zou er naar onze mening een meer rechtvaardig systeem moeten zijn voor het gebruikersdeel. U int al jaren een heffing gebaseerd op het waterverbruik door de rioolheffing te splitsen in zes groepen. De groepen a t/m f. In uw programmabegroting en in uw voorstel; ‘Verordening op de heffing en invordering van rioolheffing Vlissingen 2013’ richt u uw pijlen voornamelijk op de eerste gebruikersgroep, groep a, de groep die 0-400m3 water per jaar verbruikt en die dus voornamelijk bestaat uit de huishoudens. Dat blijkt bijvoorbeeld uit pagina 95 van de programmabegroting waarin u schrijft dat Vlissingen ca 222 kilometer riolering heeft, waar zo’n 22.400 huishoudens op aangesloten zijn. En de bedrijven dan?
En de tekst op pagina 121 heeft ook uitsluitend over een rioolheffing gebruiker voor de groep 0-400m3, de huishoudens dus. Onder het staatje op deze bladzijde staat ook dat het (landelijke) gemiddelde (van een meerpersoonshuishouden ) ligt voor 2012 op 177,00 euro. In Vlissingen wordt dat overigens 192,49 euro.
Inmiddels weten we, het kostte wat moeite om de info te krijgen, dat ook de bedrijven, net als de huishoudens, zo’n 8% verhoging opgelegd krijgen. Zet dat voortaan dan ook in de tekst, dan is dat tenminste meteen duidelijk voor iedereen.
Wij vinden het in dit kader echter ook van belang om te wijzen op het water zelf. Water is, net als alle andere goederen, een schaars goed. Men moet zuinig zijn met water. De winning van goed drinkwater is aan steeds meer problemen onderhevig. Het grootste deel van ons drinkwater wordt gemaakt uit grondwater en dit grondwater kan op allerlei manieren besmet raken met stoffen die er niet in thuis horen, denk maar aan mest, bestrijdingsmiddelen, zure regen. Een ander deel van ons drinkwater wordt gemaakt uit rivierwater. De kwaliteit van het rivierwater is de laatste jaren wel vooruit gegaan, maar rivierwater als bron is een onzekere bron. Niet alleen de hoeveelheid rivierwater toont pieken en dalen, maar de rivieren de Rijn en de Maas stromen nu eenmaal door dichtbevolkte gebieden en dat brengt risico’s met zich mee, dus ook risico’s voor ons drinkwater. Daarom, nogmaals, wij vinden dat er zuiniger met ons water omgegaan dient te worden. Daarom willen wij door middel van een financiële prikkel mensen stimuleren om zuiniger met water te zijn. Die prikkel kan gerealiseerd worden door in de eerste gebruikersgroep een verdere differentiatie in te passen. De eerste groep onderverdelen in vier groepen met hun eigen tarief, gebaseerd op het watergebruik. Men kan dan binnen de eerste gebruikersgroep enige invloed uitoefenen op het eigen tarief door bewust zuinig met water te zijn.