In juli jl. kregen inwoners van 11 gemeenten in Zeeland en West-Brabant, jonger dan 40 jaar, jodiumpillen thuisbezorgd. Inwoners zouden zich d.m.v. deze pillen kunnen beschermen tegen radioactief jodium, dat kan vrijkomen bij een nucleair ongeval. GroenLinks vindt dat mensen op deze manier schijnveiligheid krijgen voorgeschoteld. En hoe zit het met de kosten van thuisbezorgen of de noodzaak v.h. regelmatig verversen als de datum verstreken is? GroenLinks vindt het bijzonder dat straling zou ophouden bij (een groot deel van) de binnenstad van Vlissingen, mocht er onverhoopt iets gebeuren bij kerncentrale Borssele en stelde vragen. Lees de antwoorden van B en W >>

Buiten een straal van 10km vanaf de kerncentrale zou er dus geen gevaar meer zijn?

GroenLinks heeft in de laatste commissie Maatschappelijke Zaken aan de wethouder gevraagd op welk budget de kosten drukken. Is dit op de Veiligheidsregio, waar veel geld tekort is, of is dit bij de GGD, die dreigt consultatiebureaus te sluiten omdat zij moeten bezuinigen? De wethouder wist niet bij wie de kosten lagen, ook niet wie verantwoordelijk is voor voorlichting en informatieverstrekking.

Vóór de raadsvergadering van donderdag 27 juni a.s. zou er een antwoord moeten zijn. Wij zijn benieuwd!
GroenLinks is nog steeds van mening dat de beste veiligheid gegarandeerd wordt door sluiting van de kerncentrale, stoppen met productie en kiezen voor alternatieve, duurzame energievoorziening.

Els Verhage

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

GEMEENTE VLISSINGEN
drs. René H. Roep burgemeester

Aan de fractie van Groen Links
t.a.v. A. SopJantila
Kievitsprenk 42
4386 DG Vlissingen

Vlissingen, 1juli 2013

Geachte mijnheer Soplantila,

In de vergadering van commissie maatschappelijke zaken van 13juni 2f)13 heeft mevrouw Verhage van uw fractie vragen gesteld ten aanzien van de predistributie van jodiumtabletten. Hierbij de beantwoording.

Waarom worden er tabletten bezorgd?

Het distribueren van jodiumtabletten is geen nieuwe maatregel. AI sinds jaar en dag is het uitreiken van jodiumtabletten na een ongeval bij een kerncentrale één van de maatregelen die de overheid heeft ter bescherming van de bevolking.

Vanaf 2010 konden inwoners van de gemeenten binnen een straal van tien kilometer van de kerncentrale Borssele en binnen een straal van twintig kilometer van de kerncentrale Doel (België) jodiumtabletten ophalen bij hun gemeente. Niet iedereen deed dat. Gemeenten vinden het belangrijk dat deze inwoners in geval van een kernongeval voorzien zijn van jodiumtabletten, zodat zij zÎch kunnen beschermen tegen radioactief jodium dat bij een kernongeval kan vrijkomen. Tijdens een incident met een kerncentrale kan de maatregel inname jodiumtabletten worden afgekondigd. Deze maatregel gaat in principe gepaard met 'schuilen', binnenblijven en ramen en deuren sluiten, zoals ook bij brand of chemische incidenten. Wanneer inwoners de tabletten al in huis hebben, hoeven zij de straat niet op en kunnen hulpverleners zich op andere taken richten. Door het vooraf verstrekken van de tabletten wordt de zelfredzaamheid van burgers vergroot.

Onder andere vanuit de nucleaire oefening 'Indian Summer' in 2011 is gebleken dat distributie in de directe nabijheid van de kerncentrale tijdens een incident (postdistributie) niet te organiseren is en dat het noodzakelijk is om de doelgroep vooraf te voorzien van jodiumtabletten (predistributie).

Waarom slechts in een deel van Vlissingen en niet daarbuiten?

Volgens het Rampbestrijdingsplan Nucleaire Installaties (RBPNI) valt het verspreidingsgebied binnen een straal van 10 kilometer rondom de KC in Borssele en 20 kilometer rondom de KC van Doel. Bij de voorbereiding op een nucleaire ramp is, in het RBPNI, uitgegaan van het scenario van een zeer zwaar kernongeval. Door middel van modelberekeningen zijn verschillende zones met bijhorende maatregelen vastgesteld voor dit scenario. Bij de berekeningen is uitgegaan van de meest voorkomende weersomstandigheden. Omdat de wind in principe in alle richtingen kan waaien, is gekozen voor een cirkel. Jn de eerste kilometers rondom de kerncentrale is de concentratie van nucleaire stoffen het hoogst. De wolk met nucleaire stoffen zal zich door verspreiding sterk verdunnen, waardoor de concentratie van de stoffen afneemt in afstand. Voor de kerncentrale in Borssele is vastgesteld dat de inwoners binnen een straal van 10 kilometer moeten kunnen beschikken over jodiumtabletten. Voor Doel geldt een straal van twintig kilometer. Buiten deze zones is de kans op een te hoge concentratie van nucleaire stoffen gering. Inwoners buiten deze zonering krijgen niet op voorhand beschikking over de jodiumtabletten. Mocht blijken dat tableften voor dezR zon.e toch noodzakelijk-zijn, dan WQfdsn deze nagedistribueerd.

Bij een calamiteit, waarbij door de voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland wordt besloten tot gebruik van de jodiumtableften, is er voldoende tijd om buiten het verspreidingsgebied tabletten na te distribueren.
Gemeenten hadden de keuze om tableften enkel in hef verspreidingsgebied te distribueren ofde tabletten over de gehele gemeente te distribueren.

Als burgemeester heb ik ervoor gekozen om enkel tableften te distribueren in het verspreidingsgebied uit het RBPNI. Enerzijds vanwege lagere kosten en minder werkzaamheden. Anderzijds omdat burgers buiten het verspreidingsgebied wel de beschikking kunnen krijgen over de tableften. Mochten zij graag tableften in huis hebben, dan kunnen ze de jodiumtabletten ophalen op het gemeentehuis. Anderzijds omdat ook bij predistributie voor de hele gemeente er, in geval van een calamiteit, alsnog afhaalpunten moeten worden ingericht. Deze afhaalpunten zijn voor die mensen van de doelgroep die om een of andere reden niet beschikken over de tabletten en voor diegenen die ook dergelijke tabletten willen innemen (of zij nu behoren tot de doelgroep of niet).

Tot wanneer zijn de tabletten houdbaar?

De tabletten die nu verstrekt zijn, zijn houdbaar tot september 2021.

Op welk budget drukken de kosten?

De Algemeen Besturen van Veiligheidsregio Zeeland en Veiligheidsregio MiddenWest-Brabant hebben besloten om de kosten ten laste van de veiligheidsregio's te laten komen. Een andere mogelijkheid was dat de gemeenten op basis van het aantal adressen de kosten zouden verdelen.

Hoeveel kost de verspreiding in Zeeland en West-Brabant?

Voor de verspreiding van de tabletten, inclusief voorlichting en informatieverstrekking is uitgegaan van een bedrag van € 80.500, die op basis van aantal adressen gedeeld worden door Veiligheidsregio Zeeland en Veifigheidsregio Midden-en West-Brabant. Op basis van aantal adressen betekent dit een bedrag van ongeveer € 43.000,-voor Veiligheidsregio Zeeland.

Wie is er verantwoordelijk voor de voorlichting en informatieverstrekking?

De gemeenten in het verspreidingsgebied zijn samen verantwoordelijk voor de voorlichting en informatieverstrekking. Een werkgroep communicatie heeft alle communica1iemiddelen voorbereid. De coördinatie van de communicatie en logistiek ligt bij Veiligheidsregio Zeeland.

Hoogachtend,

B en W

Zie ook:

Hoe zou evacuatie rond kerncentrale Borsele eruit zien?
Belgische noodplannen bij kernramp totaal achterhaald