Op 5 september jl. heeft de heer Roep zijn vertrek aangekondigd als burgemeester van Vlissingen vanwege een 'bonnetjesaffaire'. De bonnetjesaffaire in Vlissingen kent alleen verliezers, zo stelden de Vlissingse politieke partijen in de raadsvergadering waarin het rapport over het declaratiegedrag van het college van B en W werd besproken. Burgemeester Roep hield de eer aan zichzelf en legde zijn ambt neer. GroenLinks ging akkoord met de aanbevelingen in het rapport, en vindt "dat we ook naar onszelf moeten kijken, de hand in eigen boezem steken. Hadden we als raad beter toezicht moeten houden? Het declaratiegedrag van B&W moeten controleren? Transparantie is heel erg belangrijk, de wil hiertoe."
In de media:
Binnenlands Bestuur: Vlissingen verscherpt toezicht op declaraties
Provincie Zeeland: CdK de heer Polman reageert op vertrek Vlissingse burgemeester Roep
Gemeente Vlissingen: Burgemeester drs. René H. Roep legt zijn functie neer
Binnenlands Bestuur: Burgemeester René Roep van Vlissingen stapt op
Omroep Zeeland: Burger grote verliezer in Vlissingen
PZC: René Roep treedt af als burgemeester van Vlissingen
Omroep Zeeland: Raad Vlissingen wil dat Roep zelf opstapt
PZC: Raadslid GroenLinks wil dat 'bonnetjesgate' Vlissingen vervolgonderzoek krijgt
Binnenlands Bestuur: Is burgemeester Roep van Vlissingen nog te handhaven?
De bijdrage van Alex Soplantila, fractievoorzitter GroenLinks, in de gemeenteraadsvergadering van 5 sept. 2013, namens de GroenLinks-fractie:
Rapport Bonnetjesonderzoek B&W Vlissingen
Voorzitter, op deze manier Vlissingen op de kaart krijgen heeft niet onze voorkeur. Dan liever zoals met Sail de Ruyter, waar we een paar honderd duizend mensen heel veel plezier hebben gedaan.
De onderzoekscommissie heeft binnen een korte tijd heel goed werk geleverd. We gaan niet alles op een rij zetten. Een aantal willen we benadrukken. Vijf punten willen we noemen:
- De burgemeester
- De wethouders, incl. dhr. J. Damen
- Het ambtelijk apparaat
- De gemeenteraad
- De aanbevelingen
1. De burgemeester
Voor hem is deze situatie een persoonlijk drama. De declaratiezaak is flink uit de hand gelopen. Vooral de bestuurlijke toets en de inrichtingskosten hebben hem de das omgedaan. De bestuurlijke toets van de declaraties is alleen een aanvulling op het ambtelijk systeem. Alles blijft bij het oude, zei hij. Dit blijkt niet het geval te zijn volgens het onderzoeksrapport.
Voorzitter, op een bepaald ogenblik gaat het om de geloofwaardigheid. Niet voldoende voor ons is de uitspraak dat zo'n toets er moet zijn, omdat de politieke of gemeentelijke relevantie niet door ambtenaren vast te stellen is. De toetsing op wet- en regelgeving lijkt teruggebracht te zijn tot een administratieve afhandeling van de declaratie.
2. De wethouders
In de declaratiezaak komt aan het licht dat het teamverband en collegiaal beleid niet helemaal in orde zijn. Deze declaratiekwestie laat het zien: het declaratiegedrag is erg verschillend, terwijl men weet dat het een glazen huis is waarin men woont.
Wat de heer Damen betreft: veel discutabele declaraties, bewust en onbewust, lezen we hier in het rapport. Goed dat alles teruggevorderd wordt. Op blz. 7 viel ons iets op: … nota's waarbij als zakelijk belang gezien wordt een overleg met een ambtenaar, ingehuurd personeelof een raadslid. Dit laatste kennen we niet, voorzitter. Wij gaan nooit mee voor een overleg. Kunt u ons dit uitleggen? En over welk raadslid hebben we het hier?
We gaan akkoord met de aanbeveling van de onderzoekscommissie om onnodige etentjes en drinkoverleggen buitenshuis (buiten het stadhuis) niet meer toe te staan.
3. Het ambtelijk apparaat
In deze hele zaak zijn bepaalde ambtenaren of de ambtelijke organisatie betrokken geraakt. Soms staan ze tussen het College en de Raad. Dit zou goed uitgezocht moeten worden. Hen rechtstreeks benaderen is geschrapt in het bestuurlijk systeem. Raadsleden moeten via de leidinggevenden aan gewenste informatie komen of in contact komen met een ambtenaar.
4. De Gemeenteraad
Voorzitter, ik denk dat we ook naar onszelf moeten kijken, de handen in eigen boezem steken. Hadden we als raad beter toezicht moeten houden? Het declaratiegedrag van B&W moeten controleren? Transparantie is heel erg belangrijk, de wil hiertoe. In ons 'gemeenteraadscultuurtje' zien we echter dat – heel veel met vertrouwelijke stukken wordt gewerkt. Wat moet er in de vertrouwelijke trommel in onze leeskamer? Welke informatie is vertrouwelijk en welke niet? – we hebben veel besloten vergaderingen, wel 50 – we mogen ambtenaren niet rechtstreeks benaderen – we zien dat er aan de samenwerking tussen raadsfracties en/of B&W-leden iets schort
In zo'n klimaat / atmosfeer, waarin we de ambtenaren ook betrekken, kan het niet anders dat de transparantie ver zoek is.
5. De aanbevelingen van de Onderzoekscommissie
Aanbeveling 2: De bestuurlijke toets moet goed bekeken worden; kijken hoe het op de juiste manier gehanteerd kan worden.
Aanbeveling 4: Transparantie, door alle ingediende declaraties bekend te maken op de gemeentelijke website.
Aanbeveling 9: Overleggen zoveel mogelijk op het stadhuis. Prima!
Aanbeveling 14: Over de heer Damen. Onterecht verkregen vergoedingen moeten teruggevorderd worden (bijv. kilometervergoedingen ivm dienstreizen).
Aanbeveling 15: De parkeervergunningen kosten heel veel geld. Hier moet goed naar gekeken worden.
Tot zover, voorzitter, onze bijdrage in de eerste termijn.