GroenLinks stelt vragen naar aanleiding van de afnemende werkgelegenheid in de zorgsector, die te maken heeft met de vernieuwde Wmw, het ingevoerde participatiebeleid en de decentralisatiepolitiek.
Vanmorgen lazen we en hoorden we bij Omroep Zeeland alarmerende berichten omtrent de situatie bij de grote zorginstelling Zorgstroom, die ons verontrusten. We lazen: Zorgstroom veel te voorbarig met ontslagbrieven In het interview met iemand van de vakbond werd er aangegeven op 11 februari een actiedag te houden, waarbij waarschijnlijk gekozen wordt voor de locatie Vlissingen.
Onze vragen:
- Tot nu toe is er (terecht) veel aandacht uitgegaan naar de situatie van de cliënten die hulp- en zorgbehoevend zijn. Het nieuw ingezette zorgbeleid per 1 januari jl. heeft echter ook heel veel consequenties voor de werkgelegenheid in deze sector. Als gemeentebestuur proberen we zo goed mogelijk werkgelegenheid te behouden en/of te doen toenemen.
Hebt u zicht op de gevolgen van het vernieuwde beleid voor de werkgelegenheid in Vlissingen?Welke informatie hebt u hierover vernomen? - Voor Walcheren heeft het rijk beschikbaar gesteld 1,8 miljoen Euro om de werkgelegenheid voor 2 jaar enigszins te kunnen behouden. Op welke manier(en) wordt dit geld ingezet? Wordt er 1 gezamenlijk beleid gevoerd door de 3 gemeentes? Hoe zet Vlissingen dit geld in? Met welke partners wordt hierbij samengewerkt?
- Volgens landelijke berichten zou het gebruik van “dienstencheques” nog niet veel (of: nauwelijks) opgang maken. Hoe is dat hier in Vlissingen?
- Ontslagen werknemers wachten op uitsluitsel omtrent de contacten met de cliënten (telefonisch en/of via keukentafelgesprekken), die moeten leiden tot nieuwe arbeidsovereenkomsten. Hoe verloopt dit proces? Klopt het dat er een lange wachtlijst is bij Porthos? Zoja, wordt er geprobeerd om met extra tijdelijke maatregelen dit op te lossen?
- Zorgstroom is een grote werkgever. Hebt u ivm het behoud van de werkgelegenheid nauw contact met deze organisatie? Bent u het met de FNV eens dat Zorgstroom te voorbarig is met het doen uitgaan van genoemde ontslagbrieven? Waarom?
- Bent u ook van mening dat er een goed sociaal plan een vereiste is?
- Hebt u er begrip voor dat medewerkers in deze sector, in dit geval bij Zorgstroom, zeer ongerust – zelfs heel boos – zijn over de ontstane situatie?
- Bent u bereid om contact op te nemen met Zorgstroom, wellicht ook met andere instellingen, over de werkgelegenheid in deze sector?
- Tot slot: U bent op dit moment bezig met de telefonische contacten en evt. persoonlijke gesprekken. Kunt u ons aangeven hoe ver u hiermee bent? En wat de eerste bevindingen zijn?
- In verband met de actualiteit en met de ernst van de situatie, wat volgens ons zou moeten leiden tot snelle acties / maatregelen, verzoeken wij u spoedig onze vragen te beantwoorden. In ieder geval binnen de 10 dagen, die staan voor het beantwoorden van art. 34 vragen.
Fractie GroenLinks Vlissingen
A. Soplantila